ua en ru

Індекс споживчих настроїв в Україні повернувся до рівня початку року, - дослідження

Індекс споживчих настроїв в Україну повернувся до рівня початку роки, повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на дослідження компанії GfK Ukraine.

"Споживчі настрої українців покращилися до рівня початку року. Виходячи з опитування 1 тис. осіб у віці від 15 до 59 років, індекс споживчих настроїв в червні виріс на 2,2 пункту - до 76,1 пункту (за 200-бальною шкалою). Примітно, що протягом I кварталу споживчі настрої українців погіршувалися, досягнувши найменшого показника в березні (61,8 пункту). Проте вже з квітня українці стали оптимістичнішими оцінювати свої споживчі витрати. В результаті в червні споживчі настрої виявилися найкращими в поточному році, перевищивши рівень січня (75,1 пункту).
Індекс інфляційних очікувань залишається високим (187 пунктів), трохи знизившись у порівнянні із січнем (187,6 пункти), тоді як індекс очікувань динаміки безробіття зріс за I півріччя на 9 пунктів - до 136,4 пункту. За II квартал цей показник все ж знизився з піку в 140,6 пункту, досягнутого в березні.
Поліпшення споживчих настроїв українців майже повністю забезпечив Західний регіон, у червні готовність робити покупки на заході країни зросла на 14,7 пункту, після чого показник регіону в 84,15 пункту став поступатися лише південь (86,81 пункту). Найгірші показники демонструють Північний (62,23 пункту) і Центральний (67,17 пункту) регіони", - йдеться в дослідженні GfK Ukraine.

На думку заступника директора компанії GfK Ukraine Гліба Вишлінського, це пов'язано з відновленням сільського господарства, а на Півдні - ще й з настанням курортного сезону.

Він також зазначив, що в минулому році цей показник у великих містах був в середньому більш ніж на 10 пунктів вище середнього по країні. "У поточному році спостерігається зворотна тенденція - жителі сіл і невеликих міст активніше декларують свою готовність витрачати. ​​Так, у червні індекс споживчих настроїв в селах склав 77,4 пункту, в містах з населенням до 100 тис. осіб - 78,1 пункту, тоді як у містах з населенням понад 500 тис. осіб відзначений найгірший показник споживчих настроїв (72,6 пункту). Можливо, це пов'язано із проведеною в нинішньому році політикою бюджетної економії - переважна більшість чиновників живе саме у великих містах", - уточнив експерт.

За оцінками експертів, без зміни бюджетної політики нинішнє поліпшення споживчих настроїв не буде тривалим. "Можна припустити, що у разі хорошого врожаю в найближчі 2-3 місяці динаміка споживчих настроїв залишиться помірно-позитивною, але ближче до зими визначальними будуть настрої жителів великих міст", - відзначив директор економічних програми Центру їм. Разумкова Василь Юрчишин.

У свою чергу, начальник аналітичного департаменту ІГ ТАСК Андрій Шевчишин зазначив, що вже восени, до візиту місії МВФ, українській владі доведеться виконати ще одне зобов'язання перед фондом - підвищити ціну газу для населення, що безпосереднім чином вплине на споживчі настрої. "Можливо, нинішнє поліпшення частково пояснюється перенесенням цього підвищення на невизначений термін", - вважає аналітик.