ua en ru

Індекс світових цін на продовольство у вересні досяг свого максимального рівня за останні 6 місяців - 215,8 п

Світові ціни на продовольство у вересні досягли свого максимального рівня за останні 6 місяців. Згідно з доповіддю Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (Food and Agriculture Organization, FAO) сукупний індекс світових цін на продовольство у вересні виріс до позначки в 215,8 п. з рівня в 212,8 п. в серпні, передає телеканал "Росія 24".

Індекс цін на продовольство FPI розраховується на підставі зміни у вартості 55 різних товарів. Середньосвітове зростання вартості молочних продуктів, за розрахунками експертів, виявилося максимальним із квітня 2010 р. - індекс FAO Dairy Price у вересні підскочив на 6,9% до значень в 187,7 п. з позначки в 175,6 в серпні. Світові ціни на м'ясо в останній місяць III кварталу в середньому виросли на 2,1% до рівня в 175 п. Економісти FAO відзначають, що мова йде про підвищення ціни на свою продукцію з боку виробників через збільшення витрат на виробництво.

"В цілому, ми очікували подорожчання м'ясних і молочних продуктів. Справа в тому, що є певна затримка між зростанням витрат на виробництво і подальшим підвищенням цін на продовольство. Я думаю, мови про продовольчу кризу поки немає, і зростання цін все-таки буде обмеженим. Звичайно, найбільше це вдарить по бідним країнам. Зростання цін на продовольство завжди представляє для них серйозну проблему", - відзначив старший економіст FAO Абдолреза Аббасіан.

Зазначимо, зростання цін на продовольство було одним з факторів, який в 2011 р. призвів до масових акцій протесту в країнах Північної Африки і Близького Сходу і зрештою - до зміни в Тунісі та Єгипті. Економісти Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН знизили свої прогнози щодо обсягів виробництва зернових на 8,8 млн метричних т. Згідно з новими оцінками загальний обсяг світового виробництва зернових за підсумками 2012 р. знизиться до позначки 2,29 млрд метричних т. У 2011 р. обсяг виробництва зерна в світі становив 2,35 млрд т.

Читайте також: Світові ціни на зерно встановили історичний рекорд: В Україні можуть подорожчати м'ясо і молоко