ua en ru

Індекс KievPrime поповнився індикаторами на 6 і 12 місяців

Індекс KievPrime, що відображає вартість міжбанківського кредитування, з 8 липня 2013 р. поповнився двома індикаторами - на 6 і 12 місяців. Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на агентство Thomson Reuters.

Вчора індекс на 6 місяців склав 12,62%, а на рік - 14,75%. За цими ставками банки не тільки можуть кредитувати один одного, а й часто прив'язують до KievPrime плаваючі кредитні ставки.

Поява нових індексів викликане збільшенням попиту на кредити з довшими термінами. "Індекс створений для того, щоб визначати вартість грошей для гривневого кредитування, але весь цей час на ринку не було довгої гривні. Індекси на 6 і 12 місяців запущені з перспективою появи довгих грошей", - пояснив старший радник представництва ЄБРР в Україні Антон Усов.

Індекс KievPrime розраховується щодня з листопада 2007 р. дев'ятьма банками, які були відібрані Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР). Він є плаваючою ставкою середньої вартості гривневих ресурсів, індекс розраховується за моделлю аналогічної міжнародної ставкою LIBOR. Досі KievPrime формувався за кредитами овернайт, на тиждень, один, два і три місяці.

В агентстві Thomson Reuters, яке розраховує індекс, уточнили, що ініціатором нових продуктів стали банки-учасники. Їх дев'ять: ВТБ Банк, ІНГ Банк Україна, Креді Агріколь Банк, Райффайзен Банк Аваль, УкрСиббанк, Укрсоцбанк, Укрексімбанк, Універсал Банк і Фідокомбанк. За час існування індексу список банків-учасників змінювався незначно. Зокрема, його покинув Сітібанк Україна, а поповнили - ВТБ Банк та Універсал Банк.

Банкіри відзначають, що котирування банків-учасників індексу і ринкова вартість ресурсів можуть відрізнятися.

"Обсяг угод міжбанківських кредитів терміном більше 3 місяців дуже малий. Для ціноутворення за кредитами на більш довгі терміни застосовується інший бенчмарк - індекс ставок фізосіб UIRD. Різниця між ставками UIRD і KievPrime зараз становить для терміну 6 місяців 3,34 процентних пункту (п. п.), для терміну 1 рік - 2,36 п.п. Якщо банк фондується угоду по довгому кредитуванню за рахунок залученого довгого міжбанківського кредитування, то для ціноутворення можна використовувати KievPrime. Але частка міжбанківських кредитів у ресурсній базі банків становить всього 10,4 %, що є найменшим показником у структурі їх зобов'язань", - говорить скарбник банку "Фінанси та Кредит" Олександр Александров.

Розраховувати ці показники вартості довгих грошей банки планували розпочати ще до кризи. Але ініціативу вдалося реалізувати лише зараз, коли попит з боку бізнесу на довгі кредити максимально високий.