ua en ru

Індекс ділових очікувань підприємств у І кварталі не змінився та становив 119,3%, - НБУ

За результатами опитування індекс ділових очікувань підприємств у І кварталі 2012 р. залишився на рівні минулого кварталу та становив 119,3%. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ).

"Покращилися прогнози респондентів щодо фінансово-економічного стану підприємств та збільшення обсягів реалізації в наступні 12 місяців. Відбулося сезонне підвищення очікувань респондентів на наступні три місяці за всіма основними параметрами економічної активності", - йдеться в повідомленні Нацбанку.
Згідно з опитуванням, проведеним НБУ, переважна більшість респондентів очікує зростання цін на товари і послуги, які купує підприємство, та на продукцію власного виробництва. Проте незмінність цін очікує більше респондентів порівняно з минулим кварталом, що свідчить про зниження цінового тиску в економіці й відповідно зниження інфляційних очікувань. Відповіді респондентів свідчать, що зростання виробничих витрат також продовжиться меншими темпами. Респонденти вважають, що найвпливовішими чинниками змін вихідних цін підприємств є зростання цін на енергоносії та на сировину і матеріали. У той же час вплив обмінного курсу та рівня процентної ставки за кредитами залишається незначним. За очікуваннями респондентів у наступні три місяці потреба в позикових коштах зростатиме. Частка респондентів, які планують брати банківські кредити, незначно зменшилася. Серед них найбільшою залишалася частка тих, що планують брати банківські кредити в гривнях.

"Основними чинниками покращення ділових очікувань респондентів є зниження інфляції, стабільність на валютному ринку та більша передбачуваність на фінансовому ринку. Ризики для подальшого економічного розвитку експортоорієнтованих підприємств більшою мірою пов'язані з нестабільною зовнішньою кон'юнктурою, борговими проблемами країн Єврозони - основних торговельних партнерів та високими цінами на газ", - відмітив директор генерального економічного департаменту Ігор Шумило.

Чергове щоквартальне опитування керівників підприємств про оцінку поточної та майбутньої ділової активності, інфляційних та курсових очікувань, змін економічної ситуації в Україні було проведено в лютому 2012 року.

Нагадаємо, індекс ділових очікувань в IV кварталі 2011 р. зріс на 0,2 п.п. - до 119,3%.