ua en ru

ІМІ зафіксував вдвічі менше порушень свободи слова на виборах 25 травня, ніж у 2012 р

Під час президентських виборів 25 травня 2014 р. на виборчих дільницях в Україні було зафіксовано сім випадків порушень свободи слова, що більш ніж вдвічі менше, ніж під час парламентських виборів 2012 р. (18 випадків).

Під час президентських виборів 25 травня 2014 р. на виборчих дільницях в Україні було зафіксовано сім випадків порушень свободи слова, що більш ніж вдвічі менше, ніж під час парламентських виборів 2012 р. (18 випадків). Про це свідчать дані моніторингу Інституту масової інформації (ІМІ).

Зокрема, експерти ІМІ зафіксували по два випадки порушень у Миколаєві та у Дніпропетровську та по одному у Львові, Сумах та на Закарпатті. Порушення стосувались недопуску журналістів на дільниці та перешкоджання знімати на камери.

Як зазначає виконавчий директор ІМІ Оксана Романюк, кількість порушень свободи слова у день виборів була пов'язана швидше з низьким рівнем знання законів учасниками виборчого процесу, і може свідчити про відсутність серйозних намірів фальсифікувати голосування чи приховати інформацію від суспільства.

"Це означає, що політичні сили були свідомі того, що вибори перебували під уважним контролем суспільства. З іншого боку, журналісти також були більш поінформованими про свої права, і звертались до міліції або до ОВК у випадках порушень", - зауважила Романюк.

Також, за даними ІМІ, у день виборів в Україні було зафіксовано серйозне порушення свободи слова, не пов'язане безпосередньо з виборчим процесом. 25 травня у Луганській області сепаратисти взяли у заручники двох журналістів - В'ячеслава Бондаренка та Максима Осовського, яких затримали на блокпосту в місті Щастя під Луганськом. Станом на 27 травня відомо, що журналісти живі і знаходяться в захопленому будинку СБУ у Луганську.