ua en ru

Ільхам Алієв офіційно оголошений Президентом Азербайджану на третій термін

Ільхам Алієв офіційно оголошений Президентом Азербайджану на третій термін. Конституційний суд Азербайджану сьогодні офіційно оголосив Алієва Президентом республіки на третій 5-річний термін.

Ільхам Алієв (на фото) офіційно оголошений Президентом Азербайджану на третій термін. Конституційний суд Азербайджану сьогодні офіційно оголосив Алієва Президентом республіки на третій 5-річний термін.

Конституційний суд (КС) Азербайджану в суботу затвердив підсумковий протокол Центрвиборчкому, який був прийнятий 17 жовтня на засіданні 17 з 18 членів комісії. Глава ЦВК Мазаїр Панахов заявив на засіданні, що чинний Президент Алієв набрав на виборах 84,54% голосів.

Згідно із законодавством Азербайджану, ЦВК протягом 10 днів після дня голосування направляє підсумковий протокол виборів до Конституційного суду для остаточного затвердження. Рішення КС приймається на засіданні його пленуму більшістю в п'ять голосів.

Конституційний суд офіційно оголошує відомості про підсумки виборів протягом 14 днів з дня голосування, його рішення є остаточним. Через три дні після його оприлюднення обраний Президент офіційно вступає на посаду.

Нагадаємо, 9 жовтня в Азербайджані відбулися президентські вибори. Опозиція заявила про масові порушення під час голосування. При цьому в ОБСЄ відзначили прогрес у досягненні демократичних принципів в Азербайджані, хоча й було окреслено сфери, що потребують подальшого вдосконалення.

Ільхам Алієв, син третього Президента Азербайджану Гейдара Алієва, перебуває при владі вже десять років. У 2009 р. Ільхам Алієв змінив конституцію шляхом референдуму, скасувавши обмеження, що дозволяло йому обиратися не більше ніж на два терміни поспіль.