ua en ru

Ікону, на якій присягали вояки УПА, привезли у Волинський музей

До недавнього часу ця ікона "Покрова Пресвятої Богородиці", що зберігалася в храмі української автокефальної церкви в Чикаго (США). У Луцьк її привіз настоятель цього храму отець Іван Боярчук, повідомляє "Релігія в Україні".

На цьому образі давали присягу вояки Української повстанської армії у 1942 році, а потім головнокомандуючий УПА Роман Шухевич з України перевіз його в Чехословаччину. В кінці ікона потрапила до колекції владики Петра Колісника, який був головним скарбником ОУН - УПА. Був час, коли владика проживав у родині отця Івана Боярчук. Відомо, що він володів колекцією старожитностей і різного роду реліквій, які перед смертю попросив передати в Україну, батька Івана.

Реліквію передав голова Волинської облдержадміністрації Борису Клімчуку, який вважає, що іконі місце у Волинському краєзнавчому музеї.

Віра Кіндратівна Бернацька, одна з рядових УПА, згадує про те, що чула, що воїни УПА давали присягу перед іконою або на Святому Еванглии. Але сама вона, як і її побратими, давала клятву перед могилою, в яку опускали тіла загиблих повстанців. Адже справа відбувалося в завидовском лісі на Волині, де стояв дуже великий загін УПА. При цьому говорили слова клятви воїна УПА. Інший пересічний УПА Григорій Ярмольчук, проживає в містечку Ківерці, присягав у лісі біля села Липно, що в Ківерцівського району, в березні 1943 року. Пам'ятає, що новобранців збудували в чотири довгі шеренги. Вони присягали на зброю. Після клятви лунав постріл з гармати.