ua en ru

IKEA планує інвестувати 1,5 млрд євро в ринок Індії

Шведська IKEA Group подала заявку про намір інвестувати 1,5 млрд євро в будівництво 25 магазинів в Індії, повідомляє "Росія-24" з посиланням на The Wall Street Journal.

На рішення IKEA розгорнути широку інвестиційну програму в Індії, ймовірно, вплинули прийняті минулого року зміни в індійське законодавство, яке тепер дозволяє іноземним компаніям володіти 100% своїх роздрібних бізнесів в країні, тоді як раніше межа була встановлена на рівні до 51%.

При цьому шведів не налякали ті обмеження, які все ще залишаються: наприклад, IKEA доведеться виконувати вимоги законодавства, за якими 30% продукції, реалізованої в її магазинах, повинні поставлятися місцевими малими підприємствами.

Газета відзначає, що для виконання цих вимог IKEA, ймовірно, доведеться допомогти місцевим постачальникам модернізувати виробництво, інакше вони не зможуть забезпечити IKEA продукцією належної якості.

У самій компанії впевнені, що створення такої мережі можливо на базі вже існуючих відносин з більш ніж 70 місцевими постачальниками, у яких в минулому році IKEA закупила товарів на 450 млн дол.

За словами представника індійського Міністерства торгівлі, в заявці IKEA мова йде про два етапи реалізації інвестиційної програми: на першому обсяг вкладень складе 600 млн євро, а на другому - 900 млн євро, повідомляє WSJ.

Шведська група компаній IKEA - найбільший в світі виробник і продавець меблів і предметів домашнього ужитку. До складу групи входять 287 магазинів в 26 країнах світу, штат складає близько 130 тис. співробітників. Чистий прибуток шведської групи компаній IKEA в 2010-2011 фінансовому році, що завершився 31 серпня 2011 р., виріс на 10,3% - до 2,97 млрд євро.