ua en ru

IIF чекає високий відсоток участі приватного сектора в обміні грецьких держпаперів з втратою 50% вартості

Міжнародний інститут фінансів (IIF) - глобальна асоціація фінансових компаній - чекає високий відсоток участі приватного сектора в обміні грецьких держоблігацій, що передбачає втрату інвесторами 50% їх вартості. Як заявив керуючий директор IIF Чарльз Даллара, який вів переговори з владою Євросоюзу від імені банків - кредиторів Греції, багато компаній приватного сектора підпишуться на зазначені умови добровільного обміну, передає Reuters.
"Всі сторони усвідомлюють, що на кону стоїть не тільки майбутнє Греції, але майбутнє всієї Європи і доля світової економіки в цілому", - сказав Даллара на брифінгу в Брюсселі.
Сьогодні вночі після напружених багатогодинних переговорів лідери країн єврозони досягли домовленостей за новою програмою допомоги Греції і збільшення кредитних ресурсів європейського стабфонду EFSF, який грає ключову роль в боротьбі з кризою суверенних боргів.
Лідери єврозони погодили з представниками банків і страхових компаній нову схему участі приватного сектора в полегшенні боргового тягаря Греції. Передбачається, що власники грецьких бондів обміняють їх на нові з 50-процентним дисконтом до номінальної вартості. Це дозволить скоротити держборг Греції з поточного рівня в 160% ВВП до 120% ВВП до 2020р. При цьому члени єврозони, щоб переконати інвесторів обміняти папери, забезпечать інструменти підвищення кредитної якості нових грецьких паперів оціночною вартістю до 30 млрд євро. Про які інструментах йдеться - поки невідомо, але, можливо, це буде забезпечення грецьких облігацій у вигляді паперів з вищою рейтингом AAA.
Крім того, до кінця року Євросоюз і Міжнародний валютний фонд узгодять нову багаторічну програму фінансової допомоги Греції обсягом до 100 млрд євро. Таким чином, з урахуванням механізму підвищення кредитної якості нових грецьких паперів, загальний обсяг нової приватно-державної програми допомоги Греції складе до 130 млрд євро.Деталі програми європейські влади та IIF обіцяють узгодити найближчим часом.