ua en ru

iForum - це конференція про майбутнє

iForum - це конференція про майбутнє

Чому саме зараз не потрібно інвестувати в криптовалюта і в блокчейн-стартапи, як уживаються хіпстера в великих корпораціях і чому чат-боти ще не скоро зможуть досягти рівня людини за інтелектом - на ці та інші запитання відповідає Олексій Мась, радник з цифровим і інформаційних технологій в компанії "Київстар" і незмінний ведучий потоку Інтернет-бізнес на iForum, найбільшої конференції в Україні.

- Олексій, які тренди ви можете відзначити сьогодні в сегменті інтернет-бізнесу?

Олексій Мась: За останній рік набрав чинності тренд криптовалюта і блокчейна. Але тут є кілька нюансів. Перш за все, сама криптовалюта сьогодні - елемент спекуляцій. До речі, при підготовці iForum 2018 ми поставили собі за мету запросити туди тільки фахівців у цій галузі, а не спекулянтів. Ринок криптовалюта підживлюють фіатние гроші, які перетікають з банків на кріптовалютние біржі. Тому моя думка - рано чи пізно все фіатние гроші будуть конвертовані в криптовалюта.

Ринок криптовалюта підживлюють фіатние гроші, які перетікають з банків на кріптовалютние біржі. Тому моя думка - рано чи пізно все фіатние гроші будуть конвертовані в криптовалюта.

З іншого боку, я бачу, що в "крипту" зараз інвестують в основному ті, хто мало розбирається в темі. Більш досвідчені і знають - вичікують. Все це нагадує тюльпановий бум в Голландії на початку 17-го століття. Величезна кількість голландців, не будучи квітникарями і навіть ботаніками, купували цибулини тюльпанів за завищеними цінами, щоб отримати надприбуток на спекуляціях. Потім все це звалилося і вартість цибулин впала в сотні разів.

В якійсь мірі я згоден з твердженням, що значимість винаходу блокчейна можна порівняти з винаходом свого часу інтернету. Однак зараз в цій галузі спостерігається нездоровий ажіотаж. Стартапи беруть за основу якусь ідею, додають до назви компанії слова криптовалюта або блокчейн - і проект починає "грати" зовсім по-іншому. Доходить до якихось дивних речей, коли технологію намагаються задіяти там, де вона зовсім не потрібна. В результаті виходять проекти типу "продаж кріптовалютного блокчейн-осла".

Свого часу я одним з перших зареєструвався у соціальній мережі Nimses, проте довгий час не заходив туди. Але коли зайшов, то виявилося, що вони тепер генерують захищений пароль, використовуючи блокчейн. Але ж це просто реклама, пароль можна згенерувати і без блокчейна, а тут він тільки веде до зайвого споживання ресурсів. Відомо, що всі учасники розподіленого реєстру повинні зберігати у себе копію ланцюжка блоків і надавати свою обчислювальну потужність для обчислень. Наприклад, для здійснення однієї трансакції в біткойнов витрачається близько 200 кВт-годин електроенергії, оскільки обчислення там дуже ресурсомісткі і потрібно оновити ланцюжок у величезній кількості комп'ютерів.

Звичайно, блокчейн відкриває величезний пласт можливостей, однак вони будуть реалізовані пізніше. Тому не можна називати цю технологію "срібною кулею" для вирішення всіх проблем.

- Як ви вважаєте, чи наближається криза "дот-блокчейнів", подібна кризі "дот-комів" на початку 2000-х?

Зараз дуже багато компаній використовують технології блокчейн тільки заради отримання інвестицій, і ці бізнеси, судячи з усбого, "помруть" незабаром.

Тому криза блокчейн-компаній, швидше за все, таки відбудеться, проте в цій індустрії ситуація не настільки лінійна, як було в 2000-му році з e-commerce-стартапами. Тоді інвестори просто припинили вкладати гроші, і ринок звалився. Тут все складніше, оскільки одні стартапи на ринку блокчейна інвестували в ICO інших стартапів, і за фактом все дуже заплутано.

- Кілька років тому заявила про себе технологія чат-ботів, і бізнес почав масово переходити на текстових онлайн-роботів, здатних проконсультувати або навіть продати товар замовнику. Наскільки цей тренд сьогодні актуальний?

Вважаю, що ця тенденція, як і раніше в силі, проте роботи там ще дуже багато. Хоча в Київстарі вже 2 роки використовується чат-бот "Зоряна", і він налічує вже близько 40 тисяч різних інструкцій, тим не менш, ми лише на початку шляху. Поки що "Зоряна" дає правильну відповідь на запит абонента тільки в 30% випадків, однак я впевнений, що в майбутньому цей показник зросте до мінімум 70-80%. Але ми все ще не досягли якогось "перевалу", після якого чат-боти будуть розвиватися набагато швидше, використовуючи машинне навчання і штучний інтелект. І прогноз не дуже оптимістичний, схоже, що цей момент настане набагато пізніше, ніж всі ми очікували пару років назад.

- Як змінилося ситуація на ринку інтернет-бізнесу з запуском 4G?

Більшість мобільних додатків не вимагають високої швидкості, тому перехід від 3G до 4G не буде настільки революційним, як перехід від 2G до 3G. Але є інша сторона: раніше абоненти рідко завантажували через мережу великі програми, по кілька десятків мегабайт, наприклад, ПО доповненої реальності. Зазвичай вони чекали, поки потраплять в зону доступною мережі WiFi. Тепер вони можуть відразу завантажувати пріграмми через онлайн-маркет, оскільки швидкість завантаження вже дозволяє це робити. Ми очікуємо, що скоро будуть масово застосовуватися додатки доповненої реальності, здатні розпізнавати деякі об'єкти в відеопотоках. Однак для трансляції потоку на сервер потрібна висока швидкість, яку і надає 4G.

- В рамках конференции вы планируете прочитать доклад "Корпорации против хипстеров". О чем речь?

Я буду розповідати, як існують команди стартапів всередині великих корпорацій. Відомо, що корпорації дуже неповороткі, зате володіють потужними ресурсами. Тому чергові інноваційні проекти всередині корпорацій зазвичай запускають невеликі команди ентузіастів, які розробляють абсолютно незвичайні ідеї. Завдання в тому, щоб корпорації змогли розподілити свої ресурси між цими командами хіпстера, що відповідають за інноваційні рішення. У той же час між хіпстера і корпораціями зазвичай лежить величезна прірва. Хіпстера наполягають на своїх ідеях, корпорації не завжди можуть піти їм на зустріч, і в результаті виходить довга дорога компромісів.

По суті, хіпстери - це нова хвиля підприємців. Однак їх проекти не націлені на гроші, більш того, вони навіть не орієнтовані на максимальне залучення потенційної аудиторії. Наприклад, хіпстера пишуть складні і круті додатки, які ніхто не може оцінити, створюють оригінальні кафе, які скоріше можна назвати "антікафе", і взагалі роблять незвичайні креативні продукти, мало для кого доступні. Адже фактично і криптовалюта почали розвивати саме хіпстера, а корпорації намагалися їм перешкодити.

- Які ще доповіді ви можете відзначити на потоці інтернет-бізнес?

У нас заплановано виступ Романа Сульжик, це людина, яка, за словами Жириновського, обвалив рубль. Роман - дуже цікавий спікер, він буде розповідати про світ криптовалюта, про те, як будуть еволюціонувати ці технології і як вони змінять звичні нам бізнес-процеси. Свого часу Роман працював віце-президентом московської валютної біржі. Під час Майдану приїжджав в Україну і зустрічався тут з Джоном Маккейном. Потім через рік його звинуватили в обвалі рубля. Йому довелося покинути РФ і він переїхав в Україну і навіть зустрічався з главою НБУ Гонтаревої, проте повністю застосувати себе тут не зміг. Зараз займається приватним бізнесом в області криптовалюта.

Хочу також відзначити доповідь Олексія Решетняка "Секретний проект Київстар або Підводні човни телекому", який присвячений зовсім новому і дуже інноваційним проектом групи VEON - BSS-платформі від Ericsson. Це принципово новий движок систем бізнес-підтримки, що інтегрує всі діджітальние функції. Проект веде міжнародна команда, яка знаходитися в Україні. У назві доповіді фігурують слова "підводні човни", оскільки розробники Ericsson влаштували собі офіс на підводному човні десь в північній Європі. Проект запускається вперше в світі, причому саме в Україні він буде введений в робочу експлуатацію перш інших країн. Це дуже важливий проект як для Ericsson, так і для України. Важливий ще й тому, що не так вже й часто буває, що Україна запускає будь-які інновації вперше в світі.

Особливо хочу відзначити доповідь Гаріка Корогодського "Застав негатив працювати на себе". Справа в тому, що Корогодського ми запрошуємо вже 5 років поспіль, і тільки в цьому році він нарешті дав згоду на виступ.

- Чи заплановані дискусійні панелі на нинішньому iForum?

Взагалі ми зазвичай не проводимо дискусії в рамках iForum, оскільки з їх допомогою важко утримати увагу користувачів. Однак в цьому році у нас запланована дискусійна панель "Бахматов проти Хмельницького". Я думаю, що це буде дуже цікаво, оскільки Василь Хмельницький - гучний мільйонер, а Макс Бахматов - відомий продюсер, який керував колись "Камеді Клаб", а зараз очолює Unit City. Примітно, що вони збираються відрепетирувати свої виступи перед iForum. Упевнений, що їх поєдинок всім сподобається. Крім того, в рамках форуму запланована експозиція "Місто майбутнього", де будуть показані навіть ті винаходи, які за кордоном ніхто не бачив.

- З вашої точки зору, хто аудиторія iForum в цьому році?

Ми очікуємо велику кількість представників малого бізнесу, і дуже раді, що дрібні підприємці висловлюють інтерес до подій подібного роду. Якщо раніше це були в основному великі компанії, то зараз - невеликі онлайн-магазини, кафе, частини креативних команд.

- Що винесе відвідувач iForum в цьому році, які знання він отримає? Я вважаю, що наше завдання - сформувати для слухача образ майбутнього. Упевнений, що 90% відвідувачів - саме ті люди, які згодом будуть створювати це майбутнє. Взагалі, коли мене запитують, що таке iForum, я відповідаю - конференція про майбутнє. І дійсно, я бачу, що за ті 10 років, протягом яких ми проводимо iForum, ногое з того, про що ми розповідали, вже втілилося в реальне життя.