ua en ru

ІЕА не планує виділяти нафту з стратегічних запасів

Міжнародне енергетичне агентство (IEA) не планує виділяти нафту з стратегічних запасів. Про це заявив заступник директора агентства Річард Джоунс в ході Міжнародного енергетичного тижня в Сінгапурі, передає Reuters.
За словами Джоунса, виділення IEA 60 млн барелів із стратегічних запасів у червні було зроблено виходячи з постачання ринку, а не цінової ситуації. Постачання ринку має покращитися завдяки збільшенню видобутку в Іраку і її відновлення в Лівії.
"Ми зараз не думаємо про це (виділення нафти). Це залежить від багатьох факторів - видобуток в Лівії, Іраку й ОПЕК", - сказав Джоунс.
ІЕА не хотів би, щоб ОПЕК знизила квоти на видобуток на нараді в грудні, так як в 2012 р. попит на нафту картелю буде на 500 тис. барелів у добу вище видобутку ОПЕК у вересні, сказав Джуонс вчора, 31 жовтня.
За його словами, ціна нафти вище 100 дол. за барель загрожує світовій економіці. Оскільки вартість імпорту нафти становить близько 5% ВВП, економічне зростання починає сповільнюватися.
"Нафтова тягар понад 5% ВВП викликає занепокоєння. Востаннє таке було в 2008 р., і ми всі знаємо, що сталося потім", - сказав Джоунс, відмовившись дати прогноз цін на 2012 р.