ua en ru

IATA пропонує авіакомпаніям зменшити допустимий розмір ручної поклажі

IATA пропонує авіакомпаніям зменшити допустимий розмір ручної поклажі Фото: авіаперевезення

Пропонується зменшити габарити до 55х35х20 см, зараз в Україні допустимі габарити складають 55х40х20 см

Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) пропонує компаніям авіаперевізникам ввести єдиний стандарт перевезення ручної поклажі з габаритами 55х35х20 см. Запропонований розмір менше, ніж той, що встановлений зараз у більшості авіаперевізників, повідомляє avianews.com.

"Подібна ініціатива, за задумом IATA, дозволить розмістити в салоні більше валіз. Розмір 55х35х20 см був обраний після консультацій з Boeing і Airbus, оскільки дозволяє найбільш ефективно використовувати місце для ручної поклажі в літаках цих виробників", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що сумки, відповідають новому стандарту, будуть оснащуватися спеціальним ярликом "IATA Cabin Ok", це дозволить працівникам авіакомпаній не перевіряти їх габарити в аеропорту.

"Втім, для пасажирів нововведення несе не тільки позитивні зміни. Наприклад, зараз стандарт ручної поклажі перевищує заявлені IATA габарити у багатьох авіаперевізників, а значить в разі його впровадження авіамандрівників доведеться брати з собою в салон менше речей і витратитися на придбання нових валіз", - наголошується в повідомленні.

Запропоновані зміни не є обов'язковими для впровадження авіаперевізниками, але повідомляється, що про свою зацікавленість в нових правилах вже заявили авіакомпанії Azul, Lufthansa, Emirates, Avianca, Qatar, Caribbean Airlines, Cathay Pacific, China Eastern і China Southern.

Відзначимо, що в Україні у основного авіаперевізника країни МАУ стандарт ручної поклажі передбачає можливість брати на борт валізу габаритами до 55х40х20 см.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Дніпроавіа" почала здійснювати рейси з Одеси до Батумі.