ua en ru

IATA знизила прогноз прибутку світових авіакомпаній на 2012 р. до 3 млрд дол. на тлі зростаючих цін на авіапаливо

Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) знизила прогноз сукупного прибутку світових авіакомпаній на 2012 р., зіславшись на зростання цін на авіапаливо. Згідно обнародуваному сьогодні прес-релізу IATA, організація чекає, що в поточному році прибуток авіакомпаній складе 3 млрд дол. проти тих, що прогнозувалися в грудні 2011 р. 3,5 млрд дол.

Зниження прогнозу по прибутках авіакомпаній на поточний рік IATA пояснила прогнозованим зростанням цін на нафту марки Brent до позначки в 115 дол./бар. проти попереднього грудневого прогнозу на рівні 99 дол./бар. При цьому організація повідомила, що прогноз по прибутках авіакомпаній на 2012 р. міг бути понижений ще сильніше, але такому повороту подій запобігли декілька чинників, серед яких: відсутність погіршення ситуації в єврозоні, поліпшення обстановки в економіці США, стабілізація на ринку вантажоперевезень, а також повільніший, ніж очікувалося, зростання перевізних потужностей.

Підвищення прогнозу за ціною на нафту на 201 2г. до 115 дол./бар. збільшить долю витрат на пальне в сукупних витратах авіакомпаній до 34% (або 213 млн дол. в грошовому вираженні) проти 30% в 2011 р. Геополітична напруженість в регіоні Персидської затоки підвищує ризик подальшого збільшення прогнозу за цінами на нафту при зниженні прогнозу по прибутках авіакомпаній, повідомила IATA.

За даними організації, в найбільш складному положенні в 2012 р. опиняться європейські авіаперевізники, яких чекають чисті збитки за підсумками року у розмірі 600 млн дол. Не дивлячись на деяку стабілізацію обстановки в Європі, економіки держав регіону все ще знаходяться в стані важкої рецесії, що сильно ослабляє авіаційний бізнес як в сегменті пасажирських, так і в сегменті вантажних перевезень.

В той же час IATA відзначає, що авіакомпанії Азіатсько-тихоокеанського регіону зможуть отримати прибутки в 2012 р. на рівні 2,3 млрд дол., що на 200 млн дол. більше, ніж прогнозувалося організацією в грудні 2011 р. Вищі ціни на авіапаливо майже наполовину зменшать прибутки авіаперевізників регіону (проти 4,8 млрд дол. за підсумками 2011 р.). В той же час хороше зростання місцевої економіки сприятиме швидшому, в порівнянні з іншими регіонами, зростанню пасажирських і вантажних авіаперевезень, що дезл збалансує ситуацію.

IATA - міжнародна неурядова асоціація, заснована в 1919 р. у Гаазі (Нідерланди) як союз авіакомпаній з метою організації безпечних, регулярних і рентабельних повітряних перевезень. На даний момент в асоціацію входять 230 авіакомпаній, що представляють 118 країн. Представництва організації є в 60 станах. Головний офіс знаходиться в Монреалі (Канада), європейський центр - в Женеві (Швейцарія).