ua en ru

IATA: Світовий пасажиропотік виріс в травні 2010 р. на 11,7%, опинившись на 1% вище за докризовий рівень

Світовий пасажиропотік з травні 2010 р. виріс на 11,7% в річному численні після квітневого спаду на 2,4% в порівнянні з квітнем 2009 р. у зв'язку з виверженням вулкана в Ісландії. При цьому зростання вантажних авіаперевезень за минулий місяць склало 34,3% в річному численні, при зростанні в 25,2%, зафіксованому в квітні ц.р. Відповідна інформація міститься в поширеному сьогодні прес-релізі Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA).

За оцінкою глави асоціації Джованні Бізіньяні, рівень пасажирських перевезень за підсумками травня 2010 р. опинився на 1% вище за докризові показники. "В той же час вантажні авіаперевезення перевершили докризовий рівень на 6%", - цитує прес-служба IATA слова глави міжнародної організації.

Разом з тим за підсумками останнього весняного місяця спостерігалося і загальне підвищення попиту на послуги авіакомпаній. В середньому рівень завантаження пасажирами повітряних судів в травні ц.р. опинився на 2,7% вище за середню сезонну величину.

Оцінюючи ринки авіапослуг окремо, IATA прийшла до висновку, що найбільший "стрибок" в травні в порівнянні з торішніми показниками зробили близькосхідні компанії. Так, в регіоні обсяг перевезень виріс в травні на 17,5%. В той же час вантажні перевезення зросли на 38,6% в річному численні. Також успішно складається ситуація на африканському ринку, де зафіксований стрибок обсягів пасажирських авіаперевезень на 16,9%, а вантажних - на рекордні 58,2%.

Найменше зростання продемонстрували європейські авіакомпанії, що досягли зростання показника пасажирських перевезень на 8,3%, а вантажних - на 21%. Слабкі результати, на думку міжнародної асоціації, пов'язані з фінансовою нестабільністю в Євросоюзі і різким посиленням фіскальної політики держав Євросоюзу, що спричинило зниження величини попиту на послуги авіакомпаній. На цьому фоні відносно кращий результат показав північноамериканський ринок, де рівень пасажирських перевезень зріс на 10,9% в річному численні, а вантажних - на 35,3%.