ua en ru

Й.Вінський: Україна повинна мати Податковий кодекс

Лідер партії "Народна влада" Йосип Вінський переконаний, що Україна повинна мати Податковий кодекс, який враховуватиме інтереси як бізнесу, так і найманих працівників та соціальні сфери. Про це Й.Вінський заявив, виступаючи в ефірі "5 каналу".
Голова партії "Народна влада" вважає категорично недопустимим консервацію старої податкової системи. Натомість, за словами Й.Вінського, має бути дискусія і професійне вирішення проблематики, яку охоплює Податковий кодекс, за участі підприємців, представників соціального сектору, профспілок і представників держави та політикуму.
Політик зазначив, що він не брав участі в розробці нового кодексу, але розробляв попередній, тому як ніхто розуміє, що Податковий кодекс має бути збалансованим, компромісним документом. "Хай там як, але має бути вирішення проблеми, а не відхід від неї", - наголосив Й.Вінський.
"Я бачу сьогодні діалог між бізнесом і владою, але не бачу в цьому діалозі бюджетників та найманих працівників. Оскільки я не при владі і не в бізнесі, то говорю від імені того сектора, який сьогодні, на жаль, не бере участі в обговоренні кодексу. Пенсії, які сьогодні отримують майже 70% населення, є меншими 1000 грн. Вчитель заробляє близько 1200 грн, лікар - 1300 грн, я вже не кажу про молодь, малозабезпечені верстви населення та інвалідів. Хіба можна, приймаючи Податковий кодекс, не бачити проблем цієї частини населення", - підкреслив Й.Вінський.
Голова партії "Народна влада" вважає, що 60 млрд грн дефіциту Пенсійного фонду є колосальною проблемою в Україні, яку потрібно негайно вирішувати. Платити до солідарної системи мають всі. Без виведення зарплати з тіні проблему пенсійного фонду не вирішити.
"Разом з тим, нинішніми публічними протестами бізнес демонструє недовіру до влади. Він не вірить, що, навіть заплативши ті податки, які йому пропонуються, він буде позбавлений від додаткових поборів, які мають місце зараз", - сказав Й.Вінський.
Крім того, серед основних проблем, які викликали суспільний супротив та масові обурення, Й.Вінський виокремив те, що розробники Податкового кодексу не розтлумачили бізнесу й суспільству загалом ідеологію документу, не сформулювали чітко, чого планують досягти за його допомоги і які наслідки для суспільства матиме його ухвалення.