ua en ru

Й.Вінський: Перед підвищенням цін на газ слід було реформувати "Нафтогаз України"

Підвищенню цін на газ для населення мало передувати реформування газової системи держави, яке зробило б прозорим її функціонування. Про це заявив голова партії "Народна влада" Йосип Вінський, коментуючи меморандум про співпрацю між українським урядом і Міжнародним валютним фондом, яким, зокрема, передбачається підвищення ціни газу для населення, повідомляє прес-служба партії.

"Перед тим, як піднімати ціну на газ, треба було здійснити реформування газової системи. Його (реформування) не роблять вже двадцять років. НАК "Нафтогаз України" є збитковою компанією, але всі знають, що в тому ж "Нафтогазі" низка людей "стрижуть" золоті купони", - заявив Й.Вінський.
Політик наголосив, що коли на газовому ринку буде створено прозорі й чіткі правила гри, то й НАК "Нафтогаз України" в її нинішньому вигляді не буде. "Має бути окремо компанія, яка забезпечує транзит газу, окремо - компанія, яка торгує ним вроздріб, і окремо - компанія, яка займається власним видобутком. Тоді й усі процеси будуть прозорішими", - пояснив він.
За словами лідера партії "Народна влада", "зараз йде боротьба між інтересами суспільства і невеликою групою людей, яка сьогодні управляє процесами в цій сфері".
Разом з тим Й.Вінський наголосив, що лідер БЮТ Юлія Тимошенко на посаді прем'єр-міністра не займалася реформуванням "Нафтогазу", натомість закриваючи проблеми компанії шляхом запозичень. "На долю нинішнього уряду і Президента випало з цієї ситуації виходити. Чи все робиться правильно? Не все. Але йдуть пошуки виходу з цієї ситуації", - сказав Й.Вінський.
Політик зауважив, що оцінку діям нової влади можна буде дати пізніше, але "поки що, замість реальної реформи, уряд продовжує ту негативну тенденцію, яка була за Тимошенко".