ua en ru

В.о. Президента Молдови призначив В.Філата кандидатом на пост прем'єр-міністра

Виконуючий обов'язки президента Молдови, голова парламенту Маріан Лупу підписав сьогодні указ про призначення кандидатом на посаду прем'єр-міністра країни Володимира Філата, передає РБК. Як повідомив на прес-конференції М.Лупу, В.Філату доручено у 15-денний термін представити для затвердження парламенту персональний склад і програму діяльності нового уряду. В.о. президента Молдови відзначив, що висунення В.Філата на пост прем'єр-міністра республіки вписується в пакет домовленостей, досягнутих в рамках освіти представниками Ліберально-демократичної, Ліберальної і Демократичної партіями Молдови 30 грудня 2010 р. правлячої коаліції "Альянс за європейську інтеграцію".
М.Лупу підкреслив, що в основу проекту програми діяльності нового уряду, що формується В. Філатом, буде покладено програму діяльності колишнього кабінету міністрів під назвою "Європейська інтеграція: свобода, демократія, добробут", яка була затверджена 25 вересня 2009 р. і розроблялася на чотирирічний період. За словами в.о. президента Молдови, пріоритетні напрямки та завдання програми будуть збережені, у неї будуть внесені лише деякі поправки з урахуванням вимог сьогоднішнього дня.
Нагадаємо, що кабінет міністрів 27 грудня в повному складі подав у відставку у зв'язку із закінченням терміну його мандата у зв'язку з початком роботи нового парламенту.
Як повідомлялося раніше, в новий парламент Молдавії проходять чотири партії, при цьому Партія комуністів отримала в 101-місцевому парламенті 42 депутатських мандата, Ліберально-демократична партія - 32, Демократична партія - 15, Ліберальна партія - 12. 30 грудня Ліберально-демократична, Ліберальна і Демократична партії Молдови підписали угоду про відтворення у новому парламенті проєвропейської правоцентристської коаліції "Альянс за європейську інтеграцію". Коаліція висунула на посаду голови парламенту єдиним кандидатом М.Лупу, який і був обраний спікером у ході таємного голосування.