ua en ru

Human Rights Watch: школи на сході України руйнували і сепаратисти, і ЗСУ

Human Rights Watch: школи на сході України руйнували і сепаратисти, і ЗСУ Фото: АТО на Донбасі

Правозахисники закликають Україну приєднатися до Декларації про безпечні школи

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch в оприлюдненому у четвер звіті заявляє, що на Донбасі порушуються міжнародні угоди й закони. Багато українських дітей фактично навчаються під вогнем. Про це заявила заступник директора Human Rights Watch Рейчел Денбер, передає Голос Америки.

Правозахисники закликають Україну приєднатися до Декларації про безпечні школи і більше захищати учнів та шкільні будівлі.

"Перша проблема в тому, що військові використовують школи як бази, склади зброї, чи з іншою військовою метою. Фактично вони використовують школи, які захищені міжнародним гуманітарним правом, перетворюючи їх з цивільних об'єктів у військові цілі. Коли це стається то будівлі потрапляють під удари, артобстріли... Також після себе військові залишають устаткування, міни та інші небезпечні речі для учнів. Другу група проблем - це невибіркові обстріли, коли сторони обстрілюють школи навіть якщо конкретні будівлі не використовуються сторонами конфлікту", - зазначила Денбер.

Вона закликала український уряд докладати більше зусиль, щоб захистити школи і дітей.

Разом з тим, вона заперечила, що звіт Human Rights Watch знімає відповідальність з Росії, яка підтримує сепаратистів на Донбасі.

Нагадаємо, раніше в Human Rights Watch заявляли, що обидві сторони конфлікту на Донбасі причетні до катувань.