ua en ru

Хуг назвав умову швидкого припинення бойових дій на Донбасі

Хуг назвав умову швидкого припинення бойових дій на Донбасі Фото: Олександр Хуг (з відкритих джерел)

На думку Хуга, політична воля могла б припинити протистояння на сході України

Для швидкого припинення бойових дій на Донбасі необхідна політична воля. Про це в інтерв'ю одному з російських ЗМІ заявив заступник голови Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні Олександр Хуг.

За словами Хуга, при наявності політичної волі "конфлікт на Донбасі можна було б припинити дуже швидко".

"Ми неодноразово ставали свідками того, як після оголошення сторонами чергової прихильності припиненню вогню кількість порушень за короткий період часу різко знижувалася. Тобто якщо надходив наказ припинити вогонь, він виконувався. Це означає, що при наявності політичної волі ситуацію з безпекою в регіоні можна було б стабілізувати. Але поки що цієї волі немає", - зазначив він.

При цьому він додав, що мешканці Донбасу не вважають цей конфлікт своїм.

"Мирні громадяни по обидві сторони лінії зіткнення неодноразово говорили нам, що це не їх конфлікт і що вони лише хочуть, щоб він припинився", - підкреслив Хуг.

Він також зазначив, що за час роботи місії ОБСЄ на Донбасі не було жодного дня без порушення режиму припинення вогню.

"Я власне і погодився на цю роботу в надії полегшити страждання цивільного населення. Якщо б ті, хто приймає рішення, керувалися інтересами мирного населення, конфлікт би давно припинився", - додав він.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що на Донбасі за добу поранено 5 українських військових.

Відзначимо, президент України Петро Порошенко у ході виступу на Генеральній асамблеї ООН закликав до введення миротворців на Донбасі.