ua en ru

Гірші з офісних будівель Дубаї будуть порожні вічно, за інші орендарі дають не більше вартості утримання

Деякі з офісних будівель Дубаї настільки погано спроектовано та невдало розташовано, що їх ніколи не буде зайнято, а за інші можна правити не більше, ніж вартуватиме їх утримання, стверджують у компанії CB Richard Ellis Group Inc. (CBRE). Про це пишуть у Bloomberg.

«Деякі споруди будуть завжди порожні, їх ніколи не винаймуть, тому що їх погано розташовано, вони низької якості, або мають неналежний правовий статус ділянки»,- твердить Ніколас Маклін, директор з Близького Сходу компанії CB Richard Ellis Group Inc., що займається нерухомістю.

Ринок нерухомості Дубаї було розпалено спекуляціями, відколи 2002 р. іноземці дістали право купувати нерухомість у частинах емірату. Покупці без досвіду в управлінні нерухомим майном наввипередки купували поверхи у проектованих спорудах ще до початку будь-яких будівельних робіт, що зрештою призвело до появи погано закінчених веж у незручних місцях, ще й з численними власниками, каже Ніколас Маклін.

Таким місцям доведеться конкурувати за орендарів на дубайському ринкові, де загальна частка вільної площі сягає 40%. Принаймні 1,85 млн кв. м площ, близько 40% від нині наявних дубайських офісних приміщень, додадуться протягом наступних п'яти років, за оцінкою CBRE. Це ще більше посилить тиск на ціни, що впали пересічно на 60% від пікового рівня середини 2008 р.

Власники пропонують для орендарів заохочення, таке як безкоштовне користування приміщенням протягом 12 міс. за умови оренди на 7 років та дозволи на опорядження приміщень, повідомляють у звіті Jones Lang LaSalle.

«Якщо більші заохочення можуть зробити якісь специфічні приміщення привабливішими для винаймачів, то для інших споруд буде важко знайти орендаря за будь-яку ціну», твердить Jones Lang.

Станом на червень цього року в Дубаї споруджували 2,6 млн кв. м офісних приміщень; це третій показник у світі після Шанхаю та Москви, зазначено у звіті Colliers International цього місяця.