ua en ru

Господарський суд Києва повернув земельні ділянки на 230 га у столиці до держвласності

Господарський суд м. Києва визнав недійсними рішення Київської міської ради щодо передачі земельних ділянок природно-заповідного фонду та історико-культурного призначення у столиці загальною площею понад 230 га. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України (ГПУ).
Перше рішення стосується ділянки площею 99,74 га, що знаходяться в зоні охоронюваного ландшафту Національного музею архітектури та побуту України (с. Пирогів, Голосіївський район м. Києва). Рішенням Київської міськради від 1 жовтня 2007 р. цю ділянку було передано кооперативу "Житлодар", у тому числі 98,68 га безоплатно, для будівництва житла та 1,05 га в довгострокову оренду для рекреаційних цілей та благоустрою території.
Іншу ділянку, площею 130,72 га (у тому числі 105,71 га безоплатно у приватну власність для будівництва житла та 25,01 га у довгострокову оренду для рекреаційних цілей та благоустрою території) було передано кооперативам "Медтехнік" та "Житлосервіс".
Згідно рішенню суду, такі рішення були прийняті всупереч вимогам Земельному та Житловому кодексам, законам "Про природно-заповідний фонд України", "Про охорону культурної спадщини".