ua en ru

Госпсуд Києва відмовив Міноборони РФ виплати 3,2 млрд грн боргу ЄЕСУ

Господарський суд Києва відмовив Міністерству оборони Росії у виплаті 3,24 млрд грн боргу корпорації "Єдині енергетичні системи України". Про це йдеться в рішенні суду від 7 березня 2014 р.

Таке рішення суд прийняв за заявою Кабінету міністрів України про перегляд попереднього рішення суду за нововиявленими обставинами за позовом Міноборони РФ до Кабміну України, Державної казначейської служби України за участю ЄЕСУ про стягнення 3,24 млрд грн.

Суд вирішив задовольнити заяву Кабміну України про перегляд рішення Госпсуду Києва від 19 вересня 2012 р. за нововиявленими обставинами та скасувати його.

"У задоволенні позову Міністерства оборони Російської Федерації до Кабінету міністрів України і Державному казначейству України про стягнення 3 239 652 269,73 грн відмовити повністю", - говориться в рішенні суду.

Крім того, суд постановив стягнути з Міноборони РФ в держбюджет України 38,676 млн грн, які за попереднім рішенням суду Держказначейство України було зобов'язано перерахувати Міноборони РФ.

Міноборони РФ, як зазначається у рішенні суду, не надали жодних доказів на підтвердження існування листів прем'єра України Павла Лазаренка в адресу прем'єра РФ Віктора Черномирдіна, що підтверджують існування боргу.

"З викладеного видно, що листів від 26.08.1996 р. №64-2298/8 і №64-2297/8 за підписом Прем'єр-міністра П. Лазаренка на адресу Голови Уряду Російської Федерації В.Черномирдіна не існує, що свідчить про відсутність між Україною та Міністерством оборони Російської Федерації правовідносин гарантії (поруки), за яким Україна гарантувала б виконання Закритим акціонерним товариством з іноземними інвестиціями "Промислово-фінансова корпорація "Єдині енергетичні системи України" своїх зобов'язань по контрактам на поставку матеріально-технічних ресурсів для потреб Міністерства оборони Російської Федерації в порядку взаєморозрахунків за природний газ на підставі генеральної угоди від 29.05.1996 р. №1957-1-96 і контракту від 25.07.1996 р. №148/1697", - наголошується в рішенні суду.

Нагадаємо, Вищий господарський суд України 17 лютого залишив без задоволення касаційну скаргу Міноборони РФ, яке оскаржувало відстрочку виплати йому Україною боргу корпорації "Єдині енергетичні системи України" в сумі близько 3,2 млрд грн.

Борг ЄЕСУ перед Міноборони Росії утворився в кінці 1990-х років, коли корпорація на чолі з Юлією Тимошенко не виконала гарантовану Урядом Павла Лазаренка угоду 1997 року про постачання корпорацією ЄЕСУ продукції для російського оборонного відомства.