ua en ru

Холодницький спрогнозував складний конкурс до антикорупційного суду

Холодницький спрогнозував складний конкурс до антикорупційного суду Фото: Назар Холодницький прогнозує важкий відбір суддів (РБК-Україна)

Без антикорупційного суду робота детективів НАБУ та САП буде марною

Процес утворення антикорупційного суду в Україні буде дуже важким через тривалість ухвалення закону Верховною радою, а також складний конкурсний відбір суддів. Про це сказав голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький під час презентації дослідження "Індексу сприйняття корупції", проведеного міжнародною організацією Transparancy International , передає кореспондент РБК-Україна.

"Україні потрібен антикорупційний суд. Він був потрібен вже учора. Але, при всьому бажанні, запустити антикорупційний суд буде дуже важко. Це питання закону. Хтось казав, що він буде прийнятий у березні, але вже кажуть у травні. Також є питання конкурсів. Ми потрібні розуміти, що судді цього суду мають бути найкращими з найкращих. Останній конкурсу в САП: із 360 осіб на 7 посад обрано лише 4 прокурорів. Як ви думаєте, чи вдасться просто і швидко знайти антикорупційний суд? Я думаю, що буде дуже важко", - заявив Холодницький.

Директор НАБУ Артем Ситник додав, що робота прокурорів та детективів з розслідування справ буде марною та продовжуватиме втрачати значення поки антикорупційний суд не почав роботу.

"Я вже неодноразово заявляв про те, що якщо не буде створений антикорупційний суд у прозорий спосіб, то прогресу в антикорупційній реформі не буде. Ми можемо затримувати, арештовувати і скеровувати справу до суду. Це все що входить до нашої компетенції, але все це немає значення, адже робота припиняється у суді. Таким чином, справи без руху лежать у судах", - заявив Ситник.

Нагадаємо, як повідомив нещодавно спікер Верховної ради Андрій Парубій, законопроект про антикорупційний суд парламент України може розглянути вже наступного тижня.