ua en ru

Холдинг "Вести мас-медіа" може створюватися за підтримки російського Внєшекономбанку, - експерт

Холдинг "Вести мас-медіа", в який входить щоденна безкоштовна газета "Вісті" і колишні структури ESG на базі яких буде побудований телеканал " Вести-ТВ створюється за фінансової підтримки Внєшекономбанку. Таку заяву зробив політолог, керівник центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

"У холдинг "Вести", що випускає однойменну безкоштовну газету, активно вкладає кошти Внєшекономбанк РФ, головою наглядової ради якого є голова уряду РФ Дмитро Медведєв", - каже Золотарьов.

За його словами, в умовах, коли в медіа-середовищі посилюється вплив Росії, владі необхідно внести в законопроект про прозорість відносин власності в ЗМІ зміни, що вимагають розкривати кінцевих власників ЗМІ, якщо ними володіють компанії-нерезиденти.

"Зокрема, це дозволить як владі так і читачам різних ЗМІ точніше розуміти, яку ідеологію вони сповідують, і які переслідують інтереси", - упевнений пан Золотарьов. Політолог звертає увагу на той факт, що перед виборами президента в країні вже почав відбуватися перерозподіл медійного ринку, який перестає бути провідником правдивої інформації (зокрема, структури бізнесмена Курченко придбали холдинг УМХ).

На його думку, найближчим часом змінити власників можуть видання, що входять в орбіту ІСД - журнал "Експерт", сайти "Економічні вісті" і "Обком". Їх також може викупити Внєшекономбанк РФ, який вважається партнером ІСД в металургійному бізнесі. Можливо, також змінить власника групи "Старлайт Медіа" Віктора Пінчука, яка може відійти до близьким до "сім'ї" бізнесменам.

Внєшекономбанк є одним з найбільших банків Російської Федерації. У його статутних цілях значиться сприяння підвищення конкурентоспроможності економіки Росії, її диверсифікації, стимулювання інвестиційної діяльності. Банк розвитку реалізує інвестиційну, зовнішньоекономічну, страхову, консультаційну підтримку проектів в Росії і за кордоном, спрямованих на розвиток інфраструктури, інновацій, особливих економічних зон, захист навколишнього середовища, на підтримку експорту російських товарів, робіт і послуг, а також на підтримку малого і середнього підприємництва.

Газета "Вісті" виходить найбільшим тиражем серед усіх щоденних видань країни - 350 000 кожен день. У Києві, Донецьку, Маріуполі, Харкові, Дніпропетровську, Одесі, Сімферополі, Севастополі, Запоріжжі, Кривому Розі газета розповсюджується переважно безкоштовно - біля станцій метро, на основних транспортних розв'язках, у кафе, бізнес-центрах, супермаркетах, готелях, автозаправках. В інших регіонах країни газета поширюється на платній основі. Раніше повідомлялося, що фінансує створення проекту екс-голова Адміністрації президента Кучми Віктор Медведчук. Медведчук є кумом Президента РФ Володимира Путіна.