ua en ru

Ходорковський заявив, що не планує займатися політикою

Екс-голова НК "ЮКОС" Михайло Ходорковський в інтерв'ю журналу The New Times заявив, що не має наміру боротися за повернення активів компанії і не планує займатися політикою.

За словами Ходорковського, перед звільненням він написав дві папери - саме прохання про помилування і особистий лист президентові РФ Володимиру Путіну.

"Я написав у своєму папері те, про що раніше не раз говорив привселюдно: я не збираюся займатися політикою і не збираюся боротися за повернення активів", - сказав екс-глава ЮКОСа.

Він також зазначив, що прохання про помилування вийшло небагатослівним.

"Офіційна заява про помилування - це фактично одна строчка: прошу звільнити мене від подальшого відбування покарання, оскільки з 10 років 10 місяців я провів у місцях позбавлення волі більше 10 років. Все, крапка. Крім того, є ще і мій особистий лист Путіну, де я і написав про те, про що вам тільки що розповідав, - про ситуацію з мамою", - розповів Ходорковський.

Указ про помилування Ходорковського був підписаний Путіним 20 грудня. Після цього бізнесмен полетів до Берліна, де його зустрів екс-глава МЗС ФРН Ганс-Дітріх Геншер. Ходорковський оселився в готелі Adlon в центрі столиці Німеччини. Напередодні в Берлін з Москви прибули мати Ходорковського Марина і його батько Борис, також до екс-главі ЮКОСа приїхав його син Павло, який живе в Нью-Йорку. Як повідомляють ЗМІ, в подальшому Ходорковський може виїхати до Швейцарії або США.