ua en ru

Ходорковський задоволений рішенням Гааги у справі ЮКОСа

Колишній головний акціонер ЮКОСа Михайло Ходорковський і його діловий партнер - Леонід Невзлін - висловили задоволення у зв'язку з рішенням Міжнародного арбітражного суду в Гаазі зобов'язати Росію виплатити 50 млрд дол. за "незаконну експропріацію ЮКОСа"

Колишній головний акціонер ЮКОСа Михайло Ходорковський і його діловий партнер - Леонід Невзлін - висловили задоволення у зв'язку з рішенням Міжнародного арбітражного суду в Гаазі зобов'язати Росію виплатити 50 млрд дол. за "незаконну експропріацію ЮКОСа". Про це йдеться в заяві Ходорковського, розміщеному на його сайті.

"Чудово, що акціонери компанії одержують шанс на компенсацію своїх збитків. Прикро, що ця компенсація піде з кишені держави, а не з кишень навколовладних мафіозі і путінських олігархів", - йдеться в заяві.

За словами бізнесмена, Міжнародний арбітраж у Гаазі став першим незалежним судом, який розглянув справу ЮКОСа у всій повноті, з дослідженням доказів і заслуховуванням свідків. Висновки передбачені для кожного неангажованого спостерігача ганебних басманних судилищ: справа ЮКОСА від початку та до кінця є неприкрите розграбування успішної компанії навколодержавною мафією".

У своїй заяві Ходорковський зазначив, що не був стороною в судових слуханнях і не претендує на фінансові вигоди від процесу.

Крім Ходорковського рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі вітав і інший колишній власник компанії - Леонід невзлін, який зараз проживає в Ізраїлі.

«Я дуже задоволений рішенням Міжнародного суду в Гаазі, який визнав за порушення Росією міжнародного права і назвав експропріацію ЮКОСа незаконною», - повідомив Невзлін.

Бізнесмен додав, що не очікував компенсації в 114 млрд дол, яку GML вимагала спочатку.

"Я не акціонер Group Menatep Limited, я бенефіціар фракцій, яким належить GML, один з основних. Виходячи з цієї позиції, щоб не було подвійного тлумачення, я, звісно, вітаю рішення суду в Гаазі", - додав Невзлін.

Арбітраж ухвалив, що у «справі Юкоса» Росія порушила Енергетичну хартію і де-факто експропріювала нафтову компанію у її законних власників. Позивачі стверджували, що держава отримала пряму вигоду від банкрутства «ЮКОСа», так як ключовий актив компанії - «Юганснефтегаз» - перейшов під контроль «Роснефти».

Рішення Міжнародного арбітражу в Гаазі стало підсумком судового процесу, який тривав майже десять років. Він почався в 2005р. - в тому ж році Ходорковський був засуджений за шахрайство (бізнесмен був арештований в 2003р.). В 2005р. Ходорковський продав свою частку в компанії Юкос GML, яка таким чином отримала контроль над 70,5% нафтової компанії.

Як зазначає в номері від 28 липня "Комерсант", розгляду в арбітражі можна розділити на два етапи. До 2009 р. Росія намагалася довести, що арбітраж не може розглядати позов GML, а також наполягала на відсутності порушень Енергетичної хартії, яка була підписана, але не ратифікована РФ в 1994р. У тому випадку, якщо арбітраж погодився з доводами російської сторони, претензії GML повинні були розглядатися в судах Росії.

У 2009р. арбітраж почав розгляд позову «по суті», все ж погодившись з тим, що Росія зобов'язана застосовувати Енергетичну хартію. На цьому етапі слідства суд став на бік позивачів, які стверджували, що з допомогою вибіркового правосуддя держава мала намір відібрати ЮКОС у її законних власників.

Опитані РБК експерти заявили, що у GML можуть виникнути проблеми зі стягненням 50 млрд дол. у Росії. Крім того, глава російського міністерства закордонних справ Сергій Лавров повідомив, що Москва і далі продовжить відстоювати свої права у справі ЮКОСа в судах.