ua en ru

Ходорковський сьогодні прочитає у Києві лекцію

Сьогодні в 12:00 у Київському політеху колишній глава ЮКОСа, політв'язень Михайло Ходорковський прочитає лекцію «Права і свободи». Напередодні ввечері він виступив на Майдані в Києві.

Сьогодні в 12:00 у Київському політеху колишній глава ЮКОСа, політв'язень Михайло Ходорковський прочитає лекцію «Права і свободи». Напередодні ввечері він виступив на Майдані в Києві.

«Слава народу нової демократичної України! Я вчора зі своїми українським друзями був на Майдані», - розпочав свій чотирихвилинний виступ Ходорковський.

Російська пропаганда як завжди бреше, тут немає фашистів і нацистів, точніше , їх не більше, ніж на вулицях Москви чи Пітера. Тут люди, які відстояли свою свободу і я бажаю їм кращого», - сказав він.

Ходорковський підкреслив, що «все, що тут зробила влада, вона робила за згодою російської влади». «Більше сотні вбитих, більше трьох або п'яти тисяч поранених... Я бачив фанерні щити, з якими на Майдані стояли проти куль. Плакати хотілося, це страшно. Це не моя влада. Я хочу, щоб ви знали, що є інша Росія, є люди, які, незважаючи на арешти, довгі роки, які їм доведеться провести у в'язниці, виходили на антивоєнні мітинги. Дружба між російським і українським народами для них важливіше їх власної свободи», - заявив Михайло Ходорковський.

Ходорковський сьогодні прочитає у Києві лекцію

(Фото: Twitter @HromadskeTV)

«Вставай, Росія!», - кілька разів у відповідь скандували присутні на Майдані Незалежност .

«Я вірю, що у Росії і України єдиний європейський шлях розвитку. Я бажаю вам успіху! Борітеся - поборете. Вам Бог помагає», завершив свою промову рядками з Тараса Шевченка гість.

Михайло Ходорковський прибув до Києва увечері 8 березня. Сьогодні, 10 березня, у Київському політеху опівдні почнеться його лекція «Права і свободи».

Раніше Ходорковський заявляв, що Росія стоїть «на порозі участі в громадянській війні в Україні», що стало результатом «некомпетентних дій політиків».

У травні 2005 р. голова ЮКОСу Михайло Ходорковський був визнаний винними за шістьма статтями Кримінального кодексу РФ і засуджений до дев'яти років позбавлення вол . Пізніше термін покарання був скорочений до восьми років. У 2006 р. відносно екс-глави ЮКОСа було порушено другу кримінальну справу. У світовому співтоваристві дані справи були ідентифіковані як політичні.

20 грудня 2012 р. Президент РФ Володимир Путін підписав указ про помилування Михайла Ходорковського. Через кілька годин Ходорковський залишив Росію. Зараз по тримісячній візі він проживає у Швейцарії. Ходорковський неодноразово підкреслював , що не збирається повертатися в політику.