ua en ru

У ході першого аукціону з продажу газу для Європи "Газпром" не уклав жодної угоди

У ході першого аукціону з продажу газу для Європи "Газпром" не уклав жодної угоди Фото: ВАТ "Газпром"

Покупців відштовхнула занадто висока ціна лотів

Перша торгова сесія аукціону російського ВАТ "Газпром" з продажу газу для Європи завершилася без єдиної угоди із-за дуже високої ціни лотів, яка не привернула уваги покупців. Про це пише РБК.

"Процес може бути описаний тільки після результату, ніхто не збирається розкривати ноу-хау, як проходить аукціон", - сказав заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв.

За його словами, у списку учасників аукціону є такі компанії, як E.ON, Engie, Eni, Total, RWE, BP, НОВАТЕК (через дочірню структуру NOVATEK Gas&Power), Goldman Sachs, а також трейдери Gunvor, Glencore і Vitol.

Мінімальну ціну, за якою газ виставлений на торги, він коментувати не став, але позначив, що вона вища ціни довгострокових контрактів на постачання газу в Європу.

"Газпром" просив з покупців у другому кварталі в середньому 251 долар за тисячу кубометрів. У понеділок форвардні контракти на європейських торгових майданчиках на зиму 2015-2016 років укладаються за ціною на рівні 230 доларів за тисячу кубометрів.

Разом з тим, в прес-службі "Газпром експорту" результати першого торгового дня не коментують.

Нагадаємо, російське ВАТ "Газпром" вчора, 7 вересня, початоло перші аукціонні торги по продажу газу на експорт через трубопровід "Північний потік".