ua en ru

"Хмельницькгаз" роз'яснив нововведення щодо застосування норм споживання палива

На днях споживачам, які використовують блакитне паливо за нормами споживання, надійдуть платіжні квитанції з зазначеним перерахунком вартості газу, спожитого з 1 лютого по 31 травня 2016 року із застосуванням всіх законодавчих нововведень. Також в платіжках виключно інформаційно буде вказана сума до оплати з 6 травня 2015 року по 31 січня 2016 року, повідомляє прес-служба "Хмельницькгазу".

Повідомляється, що протягом останнього періоду з нормами споживання газу відбулося чимало змін. Але і до цього часу не всі питання врегульовані на державному рівні, зокрема, щодо проведення донарахувань обсягів використаного газу за 9-місячний період. Така невизначеність ускладнила всім газопостачальним компаніям України практичне застосування судового рішення, яким визнано незаконним і таким, що втратив чинність з моменту її прийняття – постанова Кабміну від 29.04.2015 р. №273.

"Хочемо пояснити нашим споживачам, що будь-яке судове рішення, що набрало законної сили, має обов'язково виконуватися. Тому ПАТ "Хмельницькгаз" не може ігнорувати, адже це призвело б до навмисного заниження фактичного обсягу споживання газу і, відповідно, до перекручення бухгалтерського обліку та несплату повною мірою податків. Тому ми зобов'язані нарахувати споживачам ці суми за використаний газ, адже, в іншому випадку, наші дії мали б ознаки злочинів, передбачених Кримінальним Кодексом України, а саме: ухилення від сплати податків, службова недбалість та інше", - повідомляє заступник голови правління з обліку газу Віталій Рейда.

Відзначається також, що в отриманій у червні квитанції споживачі побачать донараховані суми, адже з платіжної системи прибрати їх поки що неможливо. Вони не будуть враховуватися в загальну суму до оплати, а будуть стояти в окремому полі. Тому в разі несплати цих коштів, газопостачальна компанія ТОВ "Хмельницькгаз збут" не буде застосовувати ніяких штрафних санкцій до того часу, поки не отримає з приводу даної ситуації з нормами споживання офіційних роз'яснень від відповідних інстанцій.

У той же час, з 1 лютого 2016 року, згідно з Постановою КМУ від 27.04.2016 р. №316, буде здійснено перерахунок за нормами споживання: 4,4 куб. м. газу при наявності газової плити та гарячого водопостачання, 7,1 куб. м. – при наявності газової плити без гарячого водопостачання і 14 куб. м – при наявності газової плити та проточного водонагрівача.