ua en ru

Херсонська влада виділить понад 20 га під сонячні електростанції

Влада Херсонської області має намір передати в оренду компаніям-девелоперам земельні ділянки загальною площею 21,8 га для будівництва двох сонячних електростанцій (СЕС), повідомляє прес-служба Державного агентства земельних ресурсів України.

ТОВ "Велиген Солар" (Генічеськ Херсонської обл.) отримало дозвіл на розробку проектної землевпорядної документації щодо відведення земельної ділянки площею 11,8 га на території Новоолексіївської сільської ради, а ТОВ "Оріон енерджі" - дозвіл на розробку проектної землевпорядної документації щодо відведення земельної ділянки площею 10 га на території Великолепетиської сільради.

Загальна потужність електростанцій, які будуть побудовані на виділених ділянках, перевищить 10 МВт.
Голова Великолепетиської райдержадміністрації Олексій Скопич уточнив, що в цілому в районі заплановано виділити близько 104 га під інсталяцію фотоелектричних панелей сумарною потужністю понад 50 МВт.

Ставка щорічної орендної плати для "Велиген Солар" і "Оріон енерджі" буде встановлена на рівні 3% нормативної грошової оцінки землі - максимального значення, передбаченого законодавством для ділянок, що надаються для розміщення електростанцій на поновлюваних джерелах енергії.

"Велиген Солар" афільована з колишнім народним депутатом України Олександром Шпаком і головою підкомісії Українського союзу промисловців і підприємців з питань розвитку енергетики та енергозбереження Юрієм Калмиковим.

"Оріон енерджі" в рівних частках володіють Ігор і Оксана Сухови. Їм належать ТОВ "Атлас Енержі", "Наві Енерджі".

Як повідомлялося, раніше в 2012 році Херсонська облдержадміністрація дозволила розробку проектів землеустрою щодо відведення близько 1 тис. га в Скадовському і Цюрупинському районах компаніям "Стар Херсон Енерго" і "Старий Солар Енерго" для будівництва СЕС.

Пізніше обласна влада затвердила проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок площею 1,5 тис. га на території Каховського району і передала їх в оренду ТОВ "Стар Південь Енерго" для будівництва СЕС.

Читайте також: ICC Ukraine буде залучати інвесторів для будівництва сонячних електростанцій в Херсонській області