ua en ru

Харківській суд завтра розгляне позов щодо скасування угоди із Shell про розподіл продукції

Харківській окружний адміністративний суд завтра, 23 липня, розгляне справу про скасування рішення Харківської обласної ради від 17 січня 2013 р. №636-VI про погодження угоди між Україною та компанією Shell Exploration and Production Ukraine Investments про розподіл вуглеводнів з ділянки "Юзівська".

Харківській окружний адміністративний суд завтра, 23 липня, розгляне справу про скасування рішення Харківської обласної ради від 17 січня 2013 р. №636-VI про погодження угоди між Україною та компанією Shell Exploration and Production Ukraine Investments про розподіл вуглеводнів з ділянки "Юзівська". Про це повідомила прес-служба депутата Харківської обласної ради від фракції "Батьківщина" Івана Варченка.

Читайте також: У Харківському окружному суді оскаржують процедуру укладання договору між Україною та Shell

"23 липня 2013 р об 11:00 у приміщенні Харківського окружного адміністративного суду (м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3) відбудеться розгляд справи за позовом депутата Харківської обласної ради (фракція "Батьківщина") Івана Варченка до Харківської обласної ради з вимогою скасувати рішення Харківської обласної ради від 17 січня 2013 р. за №636-VI "Про погодження проекту угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Юзівська, між державою Україна та компанією Shell Exploration and Production Ukraine Investments і ТОВ "Надра Юзівська", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, на початку липня Харківський окружний адміністративний суд прийняв до розгляду позов депутата Харківської облради Івана Варченка ("Батьківщина") про визнання протиправним та скасування рішення облради про узгодження проекту угоди про розподіл продукції (УРП) між Україною і компанією Shell.

Раніше в липні прем'єр-міністр України Микола Азаров запропонував керівництву компанії Shell приєднатися до видобутку природного газу із традиційних і виснажених родовищ України.

Читайте також: Видобуток газу в Україні в червні збільшився на 4,2% - до 1,7 млрд куб. м, - Держстат

Як повідомлялося, у 2012 р. відбулися три конкурси на укладення УРП. Переможцем конкурсу на розробку Олеської ділянки стала американська Chevron, Юзівської - англо-голландська Shell, Скіфської - консорціум на чолі з американською ExxonMobil (40%, оператор), Shell (35%), австрійської OMV в особі румунської "дочки" Petrom (15% ) і НАК "Надра України" (10%). Першою угоду підписала Shell. Компанії також вдалося отримати безпрецедентні податкові пільги.

Експерти зазначали, що йдеться про незначні формальності, але якщо Варченко доведе незаконність прийнятого Харківською облрадою рішення, то надалі угода може бути визнана незаконною і скасована.

Про те, що нафтові компанії припустилися низки помилок у процесі підписання угод, зокрема, відмовившись обговорювати їх на громадських слуханнях, заявляв раніше і віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко: "Вони повинні були провести роботу з населенням і пояснити, що це безпечно".