ua en ru

Харківська місьрада дозволила будівництво ядерної установки поблизу міста

Харківська міська рада дозволила будівництво ядерної установки у селищі П'ятихатки, що під Харковом. Обговорення під час сесії майже не було, повідомляє радіо "Свобода".

Із доповіддю про важливість та безпеку реактора вкотре виступив директор Харківського фізико-технічного інституту, на базі якого будуватимуть установку, Іван Неклюдов, та медики, які запевнили у цілковитій її безпеці для населення.

Опозиція, яка раніше висловлювала протест проти результатів громадських слухань щодо будівництва установки, сьогодні з трибуни з цього приводу не висловлювалась, хоча головуючий на сесії міський голова Геннадій Кернес запропонував депутатам виступ.

Раніше будівництво дослідницької ядерної установки у Харкові схвалили на громадських слуханнях. Низка громадських та екологічних організації заявили про їхню фальсифікацію. Екологи, крім того, неодноразово виступали проти будівництва установки, вимагаючи перенести її до Чорнобиля, де не буде небезпеки для населення.

Як зазначається, науковці ж ядерній установці радіють. Кажуть, це крок вперед у сучасній науці. За її допомогою також планують виготовляти медичні ізотопи для лікування онкохворих. Україна, за словами вчених, зможе продавати їх за кордон. Гроші на будівництво установки - попередньо 25 млн дол. - дають Сполучені Штати Америки. Американці фінансують проект у відповідь на відмову України від високозбагаченого урану.

Будувати установку почнуть цієї осені, завершать будівництво у 2014 р.