ua en ru

Суд Москви визнав М.Ходорковського і П.Лебедєва винними в розкраданні нафти (доповнення)

Хамовнічеський суд Москви визнав екс-голову НК "Юкос" Михайла Ходорковського і колишнього керівника МФО "Менатеп" Платона Лебедєва винними в розкраданні нафти, повідомив кореспондент із залу суду, передає РБК. В даний час суддя оголошує мотивувальну частину вироку у другій кримінальній справі стосовно М.Ходорковського і П.Лебедєва, будуть представлені документи, свідчення свідків, а також позиція звинувачення і захисту, які суд прийняв до уваги в ході винесення рішення. Очікується, що читання вироку займе кілька днів, після чого підсудним буде призначено покарання.
Нагадаємо, за даними слідства, М.Ходорковський і П.Лебедєв вчинили злочини, передбачені п. "а", "б" ч. 3 ст. 160, ч. 3 ст. 174, ч. 4 ст. 160 і ч. 4 ст.174-1 Кримінального кодексу РФ (розкрадання чужого майна, довіреного винному, з використанням свого службового положення організованою групою у великому і особливо великому розмірах; здійснення з використанням свого службового положення організованою групою у великому розмірі фінансових операцій та інших угод з грошовими коштами та іншим майном, придбаним свідомо незаконним шляхом, а також використання їх для здійснення підприємницької та іншої економічної діяльності).
За версією слідства, обвинувачені у складі організованої групи з основними акціонерами ВАТ "НК "Юкос" та іншими особами в період до 12 червня 1998 викрали акції дочірніх товариств ВАТ" Східна нафтова компанія "на суму 3,6 млрд руб. Крім того, в 1998-2000 рр. були легалізовані викрадені на цю ж суму акції дочірніх товариств ВАТ "Східна нафтова компанія". Також, за версією слідства, в 1998-2003 рр. вони скоїли розкрадання шляхом привласнення нафти дочірніх акціонерних товариств ВАТ "НК" ЮКОС ", ВАТ "Самаранефтегаз", ВАТ "Юганскнефтегаз" і ВАТ "Томскнефть" ВНК на суму більше 892,4 млрд руб. і легалізацію частини цих коштів в 1998-2004 рр. у розмірі 487,4 млрд руб. і 7,5 млрд дол.
У травні 2005 р. М.Ходорковський і П.Лебедєв були визнані винними за шістьма статтями Кримінального кодексу РФ і засуджені до дев'яти років позбавлення волі. Пізніше термін покарання був скорочений до восьми років. У 2006 р. у відношенні них було порушено другу кримінальну справу. Процес проходить в м. Москві.