ua en ru

Хакерські атаки в США - це помста Путіна, - Washington Post

Хакерські атаки в США - це помста Путіна, - Washington Post Фото: Володимир Путін

На думку джерела в спецслужбах США, атаки хакерів потрібні для залякування американського істеблішменту

Хакерські атаки в США є реакцією президента Росії Володимира Путіна на спроби Вашингтона послабити його позиції в світі і в РФ. Про це повідомляє The Washington Post, посилаючись на джерела в розвідці США, а також на думку експертів.

Відзначається, що такий висновок зроблено на підставі інтерв'ю з високопоставленим співробітником американських спецслужб, бесід зі співробітниками ЦРУ, які займалися російським напрямком і нещодавно звільнилися, і трьох останніх аналітичних звітів Управління директора національної розвідки, підготовлених співробітниками, що спеціалізуються на Російської Федерації і Євразії.

Зокрема, на думку співробітниці американських спецслужб, яка займалася Росією за часів президенства Джорджа Буша-молодшого і Барака Обами Фіони Гілл, Путін вирішив вчинити з США так само як, на його думку, Штати поводилися з Росією. Вона вважає, що атаки хакерів призначені для того, щоб залякати американський істеблішмент.

"Він показує нам середній палець... зломи потрібні, що змусити нас трястися від страху", - переконана Хілл.

Екс-співробітниця американських спецслужб Анджела Стент, що займалася Росією з 2004 по 2006 роки, вважає, що російський президент "все ще приходить до тями після принизливих висловлювань", зроблених Обамою, коли той назвав РФ регіональною державою. Однак на думку Стент, Росія повертається на міжнародну арену.

При цьому за оцінкою високопоставленого співробітника американських спецслужб, Росія використовує США вже випробувану в Європі схему, щоб підірвати довіру до влади, зменшити суспільну підтримку НАТО і схилити виборців на користь кандидатів, більш схильних розділяти погляди глави РФ.

"Москва очевидно хоче продемонструвати свою важливість як домінуючого регіонального гравця і світового лідера, але її можливості обмежені застоєм в економіці, демографічним спадом і часто незграбними зовнішньополітичними ходами", - підкреслив чиновник.

Нагадаємо, раніше директор національної розвідки США Джеймс Клеппер звинуватив Росію в систематичних хакерських атаках не лише на державні системи, а й приватні.