ua en ru

Гузар здійснив серйозну політичну провокацію, - експерт

Заява кардинала УГКЦ Любомира Гузара в інтерв'ю газеті "Україна молода" про право народу чинити збройний опір владі є серйозною політичною провокацією. Так прокоментував інтерв'ю Гузара директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

Так, у газеті "Україна молода" вийшло скандальне інтерв'ю з кардиналом УГКЦ Любомиром Гузаром. Відповідаючи на питання журналіста, кардинал греко-католицької церкви в Україні заявив про те, що у разі застосування надзвичайної сили владою, народ має право чинити цьому збройний спротив.

"Бувають ситуації, коли збройний опір є дозволеним. Коли влада застосовує надмірну силу, народ має право захищатися зброєю. Кожен з нас має право захищатися...", - заявив священик.

Гузар додав, що право на опір є природним і не вимагає писаної форми.

"Не треба прописувати в конституціях - це є закон природи. Я маю право захищати себе та своїх ближніх. Як кожна людина", - підкреслив кардинал.

Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський розцінює слова Любомира Гузара досить неоднозначно.

"На мій погляд, необхідно перепитати кардинала про те, що він мав на увазі, чи правильно його процитували, чому він промовив такі слова саме зараз. Якщо Любомир Гузар мав на увазі саме ситуацію на Майдані, тоді його заяву можна розцінити як грубу провокацію", - каже політолог.

Погребинський додав, що робити такі заяви людини, яка є авторитетом для сотень тисяч українців вкрай безвідповідально.
"Гузар - авторитет, і до його думки прислухаються сотні тисяч українців. Це - вкрай безвідповідальна заява. Ніякої такої ситуації, ніяких крайніх випадків, про які каже кардинал, в Україні немає. Його могли просто неправильно інформувати", - сказав політолог.
Михайло Погребинський вважає, що якщо Гузар дійсно зробив таку заяву до прив'язці до Майдану, українській владі необхідно звернутися в терміновому порядку до перших ієрархів католицької церкви і, зокрема, Папи Римського.

"Необхідно запитати Папу Римського, як він розцінює заяви Гузара, а також про те, як він ставиться до того, що представники УГКЦ щодня моляться з трибуни Майдану, безпосередньо беручи участь у політичному житті країни. Повторюся, що Гузар - це не клоун, не Ляшко і навіть не Яценюк. Він - серйозна людина. І його заяви можуть спровокувати дуже небезпечні прецеденти", - резюмував політолог.