ua en ru

Губернатори двох областей і мер Донецька заявили про заблокування органами Держказначейства рахунків місцевих бюджетів.

У Донецьку із 6 грудня уряд припинив фінансування держпрограм через казначейство. Про це заявив сьогодні мер міста Олександр Лук'янченко, передає кореспондент РБК-Україна. За його словами, йдеться про кошти на транспорт, проплати спожитої електроенергії, закупівлю палива. "На жаль, проплати із цих напрямів або затримуються, або зовсім не йдуть", - сказав він.

Водночас голова Одеської обласної державної адміністрації (ОДА) Микола Сердюк заявив, що губернатори стурбовані ситуацією, що склалася із фінансуванням місцевих бюджетів, адже кошти на рахунках заблоковані. "У мене є звернення до Президента, прем'єра і генерального прокурора з проханням розблокувати рахунки Одещини більше ніж на 100 млн грн", - заявив М.Сердюк.
Він зазначив, що Одеським управлінням державного казначейства заблоковано 20 млн грн, які мали піти на фінансування виноградарства і садівництва.
М.Сердюк повідомив, що звернувся до прокурора області з вимогою порушити карну справу щодо дій державного казначейства під час стихії та блокування грошей для сільгоспвиробників.
Водночас губернатор Тернопільської області Юрій Чижмарь заявив, що Тернопільська ОДА ставитиме перед Кабміном і Держказначейством питання про розблокування рахунків автодорів, щоб вони могли забезпечувати безпеку на дорозі. За його словами, підрозділи ОДА та органи виконавчої влади мають кошти на рахунках, але Держказначейство або не приймає платіжні документи до проплати, або приймає, та не проводить платежі, посилаючись на різні причини.

Ю.Чижмарь зазначив, що область має достатні запаси "протибуксуючих матеріалів" (сіль, пісок), але не в змозі забезпечити підвідомчі райавтодори паливно-мастильними матеріалами. "Солярки немає! Гроші на рахунку є, а от використати їх на купівлю паливно-мастильних матеріалів неможливо, бо Держказначейство не проводить платежів", - зазначив губернатор Тернопільської області.