ua en ru

ГТС України здатна збільшити прокачку газу щорічно на 50 млрд куб. м, - Є.Бакулін

Газотранспортна система (ГТС) України здатна збільшити прокачку газу щорічно на 50 млрд куб. м без додаткових капіталовкладень в її модернізацію. Про це заявив голова НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін, передає кореспондент РБК-Україна.
"Можна виділити два основних стратегічних напрямки в енергетичній політиці держави. Перший - це збільшення частки вуглеводних власного видобутку в енергетичному балансі державі, а другий - максимальне завантаження української ГТС. Сьогодні нарощування власної вуглеводневої бази можливе за рахунок освоєння шельфу Чорного моря. Відновлення видобутку на виснажених родовищах, розробки покладів нетрадиційного газу, розробки вуглеводнів у країнах Північної Африки та Близького Сходу з постачанням (в Україну) скрапленого природного газу через термінали", - сказав Є.Бакулін.
Він додав, що на сьогодні проектна потужність ГТС України при перекачування газу в західному напрямку складає 142 млрд куб. м, а фактично прокачується близько 95 млрд. Тому, за його словами, додатковий потенціал ГТС України без модернізації складає 50 млрд куб. м газу.
Говорячи про модернізацію ГТС України, Є.Бакулін зазначив, що НАК готовий залучити європейські та російські будівельні компанії до цього процесу. Він також додав, що на сьогодні триває робота з підготовки проектів з модернізації ГТС.