ua en ru

ДСНС з початку року знешкодила більше 42 тисяч вибухонебезпечних предметів

ДСНС з початку року знешкодила більше 42 тисяч вибухонебезпечних предметів Фото: проведення робіт з розмінування території України (прес-служба ДСНС)

Тільки за минулу добу піротехніки перевірили 2,86 га місцевості на території Луганської області

Піротехнічні підрозділи Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) здійснили з початку року 5 тисяч 797 виїздів, у ході яких вилучили і знешкодили 42 тисячі 250 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 332 авіаційні бомби. Про це повідомили сьогодні у прес-службі ДСНС.

Як зазначається, тільки за минулу добу піротехнічні розрахунки Держслужби перевірили 2,86 га місцевості на території Луганської області.


ДСНС з початку року знешкодила більше 42 тисяч вибухонебезпечних предметів

Під час проведення обстеження фахівці ДСНС виявили та вилучили 110 вибухонебезпечних предметів. В цілому, для проведення розмінування знадобилися 31 рятувальник та 11 одиниць техніки.

Так, 15 серпня до Служби порятунку "101" Вінницької області надійшло відразу два повідомлення про виявлення небезпечних предметів. У першому випадку місцева мешканка під час проведення земляних робіт на власній присадибній ділянці виявила невідомий металевий предмет. На місце події прибули фахівці-піротехніки, які ідентифікували знахідку як артилерійський снаряд.

У другому випадку дзвінок надійшов від громадянина, який під час прогулянки виявив предмет, зовні схожий на вибухонебезпечний.

ДСНС з початку року знешкодила більше 42 тисяч вибухонебезпечних предметів

Прибувши на виклик, фахівці ідентифікували знайдений предмет як ручну гранату "Ф-1". При додатковому обстеженні прилеглої території піротехніки виявили ще одну мінометну міну.

Наступного дня всі виявлені напередодні вибухонебезпечні предмети було знешкоджено методом підриву у спеціально відведеному для цього місці.

"При виявленні підозрілого предмета категорично забороняється пересувати його, заливати рідинами, засипати грунтом або чимось його накривати; намагатися самостійно знешкодити знахідку; здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий або механічний вплив, оскільки практично всі вибухові речовини чутливі до механічних і звукових впливів, а також нагрівання", - наголосили в ДСНС.

ДСНС з початку року знешкодила більше 42 тисяч вибухонебезпечних предметів

Нагадаємо, минулого тижня Держслужба з надзвичайних ситуацій повідомляла про знешкодження понад 40 тисяч вибухонебезпечних предметів від початку року. Раніше піротехніки ДСНС отримали від НАТО технічні матеріали для розмінування.