ua en ru

У Грузії скасували тюремне ув'язнення за вживання марихуани в малих дозах

У Грузії скасували тюремне ув'язнення за вживання марихуани в малих дозах Фото: марихуана

Конституційний суд Грузії задовольнив позов щодо скасування відповідних статей КК

Конституційний суд Грузії 24 грудня задовольнив позов щодо скасування статей кримінального кодексу та кодексу адміністративних правопорушень, що передбачають тюремне ув'язнення за споживання або придбання марихуани для особистих потреб у невеликих дозах. Про це передає DW.

Як зазначено в повідомленні суду, позов був обґрунтований тим, що покарання, передбачене в таких випадках, є надмірним і принижує гідність людини.

Останнім часом у Грузії активізувалася громадська кампанія з вимогою декриміналізації. Дедалі частіше проводяться акції з вимогою скасування кримінальної відповідальності за споживання марихуани та інших легких наркотиків.

Своєю чергою влада країни заявляє про готовність змінити чинне законодавство з урахуванням міжнародного досвіду та реформ у сфері наркополітики.

Згідно з офіційними даними, в Грузії на кожні 10 тисяч осіб припадає 29 наркозалежних, із них лише невелика частина (11,5%) проходить лікування. Найпоширенішим наркотиком є ​​марихуана - її вживає 63,9% наркозалежних. Згідно з чинним кримінальним кодексом країни, за зберігання і поширення марихуани передбачено тюремне ув'язнення терміном до 11 років, а за її вживання - до одного року в'язниці або штраф.

Нагадаємо, нещодавно Рада Європейського союзу погодила лібералізацію візового режиму для Грузії.