ua en ru

Гройсман підписав закон про "партійну диктатуру"

Гройсман підписав закон про "партійну диктатуру" Фото: Володимир Гройсман

Нардепи дозволили виключати зі списку партії кандидатів у депутати Ради після виборів

Спікер Верховної Ради України Володимир Гройсман підписав законопроект №3700, яким народні депутати дозволили виключення кандидатів в депутати парламенту з виборчого списку партії в тій частині, де за підсумками голосування вони не отримали права на розподіл мандатів у багатомандатному окрузі. Про це свідчить інформація на сторінці документа на сайті ВРУ.

Відзначимо, що в ході представлення проекту закону нардеп Олег Ляшко з трибуни ВР зачитав нову редакцію документа, відповідно до якої встановлюється, що з'їзд партії може прийняти рішення про виключення зі свого списку кандидата в депутати Ради, який за підсумками результатів виборів вважається необраним до прийняття рішення Центральної виборчої комісії про визнання його обраним.

Після прийняття партією відповідного рішення Центрвиборчком повинен прийняти рішення про виключення такого кандидата зі списку відповідної партії.

Підкреслимо, що дія законопроекту буде поширена на виборчі списки партій, які брали участь у виборчому процесі на позачергових парламентських виборах в 2014 році.

Нагадаємо, народні депутати дозволили виключення кандидатів в депутати парламенту з виборчого списку партії в тій частині, де за підсумками голосування вони не отримали права на розподіл мандатів у багатомандатному окрузі.

Так, за прийняття даного законопроекту №3700 за основу і в цілому проголосували спочатку 222 нардепи, а потім 236 парламентарів. Ухвалення документа викликало в залі невдоволення.

При цьому ВР не скасувала законопроект №3700. Відповідну постанову 3700-П1 щодо скасування підтримав всього 81 нардеп при мінімально необхідних 226.