ua en ru

Гройсман готовий піти у відставку у випадку неутворення антикорупційного суду

Гройсман готовий піти у відставку у випадку неутворення антикорупційного суду Фото: глава Кабміну Володимир Гройсман (kmu.gov.ua)

Про це він сказав у ході брифінгу

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що готовий піти у відставку у випадку, якщо антикорупційний суд не буде створено. Про це він сказав у ході спільного брифінгу з головою парламенту Андрієм Парубієм.

"Сьогодні є величезний виклик для всіх, хто причетний до створення незалежного Антикорупційного суду. Я, як Прем’єр-міністр, прийняв для себе рішення: якщо такий незалежний суд не буде утворено, я складу з себе повноваження прем’єр-міністра України і подам у відставку", - сказав він.

Нагадаємо, раніше в статті РБК-Україна "ЦВК, аудитор НАБУ і антикорупційний суд: чому Верховна Рада не може нічого вирішити" повідомлялося, що в президентському законопроекті передбачено створення Громадської ради міжнародних експертів при Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС), яка буде здійснювати відбір суддів.

Згідно з документом, якщо ця Громадська рада вирішить, що якийсь із кандидатів на посаду судді не відповідає визначеним законом критеріям, то ВККС зможе ветувати такий висновок при наявності голосів 11 з 16 членів ВККС. Тобто 2/3 свого складу. У МФВ та Світовому банку вважають, що така умова суперечить рекомендаціям Венеціанської комісії. Оскільки в такому випадку Громадській раді відводиться дорадча роль, а не вирішальна.

Співрозмовники видання у команді президента стверджують, що в разі прийняття документа з урахуванням вимог Заходу про роль Громадської ради, конституційність антикорупційного суду буде під великим питанням. Також західні партнери не згодні з юрисдикцією антикорупційного суду, яка прописана документом від президента.