ua en ru

Group DF готує документацію по консолідації облгазів для АМКУ, - джерело

Дмитро Фірташ володіє акціями 31 розподільчої газової компанії, з яких у 21 у нього пакети, що перевищують 50%. Зараз Group DF готує документацію по консолідації облгазів для Антимонопольного комітету, повідомляє "Комерсант-Україна", посилаючись на джерело в GroupDF.

"Очікується завершити всі необхідні процедури до кінця 2013 - початку 2014 року", - сказало джерело.

Глава Антимонопольного комітету Василь Цушко в березні 2013 р., коментуючи можливість об'єднання газових активів Дмитра Фірташа, заявив, що така консолідація, на його думку, не суперечить законодавству. Він додав, що облгази працюють на різних територіальних ринках, і тому їх консолідація "для кінцевого споживача ситуацію не змінить".

Раніше повідомлялося, що до липня 2014 р. в Group DF планують створити холдинг, який буде керувати всіма газорозподільними активами групи, заявив учора генеральний директор компанії Борис Краснянський.

"Group DF на сьогодні має низку пакетів акцій окремих облгазів. Ведуться переговори з власниками цих активів з тим, щоб консолідувати їх в якийсь холдинговій структурі", - повідомив він.

Нагадаємо, ще в 2008 р. структури власника Group DF підприємця Дмитра Фірташа викупили контрольні пакети акцій семи українських облгазів у бізнесмена Олега Бахматюка. Мова йде про "Закарпатгазі", "Черновцыгазе", "Волиньгазі", "Чернігівгаз", "Івано-Франківськгаз", "Львівгазі" і "Сумигаз". Пізніше пану Фірташу вдалося отримати контроль над "Винницаоблгазом" і "Черкасигазом". Потім він придбав у заступників голови "Нафтогазу" Володимира Якубенка та Вадима Українського компанію "Газтек", яка контролювала "Хмельницькгаз", "Житомиргаз", "Миколаївгаз", "Рівнегаз", "Дніпропетровськгаз" та "Запоріжгаз". У 2012 р. "Газтек" збільшив свою частку у вже належали йому облгазах, а також придбав частки в "Севастопольгазі", "Кримгазі", "Луганськгазі", "Харківміськгазі" і ряд більш дрібних пакетів міськгазів.

На думку глави аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитра Чуріна, за рахунок створення єдиної компанії Group DF зможе знизити витрати на управлінські витрати і залучити кошти на модернізацію облгазів, зношеність основних фондів яких сягає 70%. "На рівні групи завжди зручніше взаємодіяти з банками та іноземними кредиторами. Укрупнення активів створює структуру, до якої буде більше довіри. Крім того, залучити кошти на модернізацію буде набагато простіше", - вважає він.

Джерело в Group DF пояснило, що у компанії сьогодні діє п'ятирічна програма модернізації облгазів.

"Коли ми купили облгази, вони були повністю розукомплектовані. Автомобілі, обладнання, диспетчерські, комп'ютери, навіть форма і інструменти - все було старе, і ми зараз змінюємо все це, приводимо у відповідність з європейськими стандартами", - зазначило джерело.

Оскільки Дмитро Фірташ - не єдиний акціонер в цілому ряді облгазів, далеко не всі компанії очолює менеджмент, лояльний підприємцю, каже директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. А значить, на його думку, Group DF не може проводити єдину й узгоджену політику на роздрібному ринку газу.

"Об'єднавши ж всі активи в одну компанію і поставивши там свій менеджмент, бізнесмен отримає фактичний контроль над 70% роздрібного ринку газу", - підрахував голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.

У той же час поява монополіста суперечить прийнятим Україною зобов'язанням перед Енергетичним співтовариством, яке потребує демонополізації ринку газу та існування безлічі незалежних гравців, зазначає Володимир Омельченко. На його думку, проведена консолідація в перспективі може ускладнити відносини з Енергоспівтовариством і негативно позначитися на планах щодо створення газового хаба в Україні.