ua en ru

Грищенко: Україні в питанні євроінтеграції слід брати приклад з Польщі і Туреччини

Україні в питанні наближення до європейських стандартів треба брати приклад з Польщі і Туреччини. "Польська модель" зводиться до того, що держава декларує політику реформ по європейському зразку, мобілізує національний ресурс і проводить ці реформи, отримуючи на кожному з цих кроків щиру і щедру підтримку ЄС. "Турецька модель" зводиться до того ж, тільки підтримка ЄС вже не є вирішальним моментом. Про це міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко пише у своїй статті для видання "Дзеркало тижня. Україна".

За словами міністра, польська модель - це здійснення модернізації по критеріях ЄС в процесі отримання членства в ЄС. Турецька - це модернізація по критеріях ЄС в умовах невизначеності щодо майбутнього членства.

"В умовах, в які ми поставлені, Україні потрібна європейська політика, близька до польської, ще ближча - до турецької, але все таки з вираженою українською специфікою", - вважає Грищенко. Специфіка, за його словами, полягає в тому, що вступ України в ЄС залишається метою, але ця мета залежить не тільки від прогресу, але і від ряду об'єктивних складових європейського розвитку.

"Відповідно, оскільки модернізація України по європейських критеріях залежить від нас самих, а євроінтеграція - і від нас самих, і від інших, то і наголос потрібно робити, насамперед, на модернізації і лише в другу - на євроінтеграції", - відзначив Грищенко.

"На шляху нашої євроінтеграції не буде ні щедрих субсидій, ні ейфоричних політичних заяв, ні, тим більше, консенсусу. Якими б не були наші успіхи, в ЄС завжди знайдеться "країна N" (часто можна навіть здогадатися, яка саме), яка блокуватиме нас із власних егоїстичних міркувань. Будуть ситуації, коли те, що видавалося іншим країнам авансом, нам доведеться "вигризати". Нова Європа буде егоїстичнішою. У ній будуть ситуації, коли навіть виражено проєвропейська Україна не матиме впливових "адвокатів"", - підкреслив міністр.

Відзначимо, президент Європарламенту Мартін Шульц раніше заявив, що ЗВТ між Україною і ЄС є стратегічно важливою для Європи.