ua en ru

Греція вийде зі складу єврозони, можливо, у наступному місяці, - Пол Кругман

Греція вийде зі складу єврозони, можливо, у наступному місяці. Такий сценарій розвитку подій в Європі у виданні New York Times виклав нобелівський лауреат з економіки Пол Кругман, передає телеканал "Росія 24".

Також, за словами Кругмана, очікується величезний відтік коштів з іспанських і італійських банків, вкладники постараються перевести свої гроші в Німеччину. Може бути, просто як можливість, введуться державний контроль над переведенням депозитів за межі країни і накладення обмеження на відтік готівкових коштів. Як альтернатива або, може, як доповнення - величезний кредит від ЄЦБ для запобігання колапсу в банківській сфері.

"У Німеччини є вибір. Погодитися на різкий перегляд стратегії, щоб дати надію, зокрема, Іспанії, одночасно надаючи гарантії по її боргу, з тим, щоб ціна запозичень впала, і допустити більш високу інфляцію в єврозоні для коригування торгованих товарів або ж Європу очікує кінець євро... І ми говоримо про місяці, а не роки, протягом яких цей сценарій повинен бути розіграний", - відзначив експерт.

Нагадаємо, політична криза, що охопила Греції після парламентських виборів, поставила Афіни на грань виходу з єврозони. Зовнішні кредитори вже заморозили перегляд фінансової допомоги постраждалій країні, а глава МВФ Крістін Лагард заявила, що потрібно бути готовими до виходу Греції з валютного блоку.