ua en ru

Греція застосує спеціальну обмовку, яка примусить незгодних інвесторів до обміну держпаперів

Греція застосує спеціальну обмовку, яка примусить незгодних інвесторів до обміну держпаперів, що дозволить довести ступінь участі приватних інвесторів в обміні облігацій до 95,7%. На обмін грецьких держоблігацій в приватному секторі погодилися утримувачі 85,8% паперів, повідомила влада Греції сьогодні о 8:00 за київським часом. Раніше грецькі чиновники неофіційно заявляли, що рівень добровільної участі в пропозиції перевищив 85%.

Як повідомляється в прес-релізі Міністерства фінансів Греції, до обміну пред'явлені папери на 152 млрд євро, тобто 85,8% від загальної кількості державних облігацій, випущених в рамках грецького законодавства на 177 млрд євро. При цьому утримувачі лише 5,3% облігацій, регульованих грецьким правом, чинили опір використанню так званої "обмовки про колективні дії" (collective action clause, CAC), яка дозволяє примусити незгодну меншину до обміну.

Таким чином, Греція ухвалила рішення задіяти обмовку, про що влада країни проінформувала її міжнародних кредиторів (єврозона і Міжнародний валютний фонд). Це означає, що добровільно-примусовому обміну підлягають всі 177 млрд євро держоблігацій, випущених в рамках законодавства Грецької республіки.

В обігу також знаходяться держпапери Греції на 29 млрд євро, регульовані іноземним або міжнародним правом (зокрема, англійським). Як повідомляє грецький Мінфін, утримувачі приблизно 20 млрд євро цих паперів (69%) також погодилися на обмін. Таким чином, з урахуванням обмовки про колективні дії, яка буде застосована відносно паперів, випущених в рамках грецького права, в обміні братимуть участь облігації на загальну суму 197 млрд євро, або 95,7% від загального номіналу паперів на руках у приватного сектору.

Греція продовжила термін прийому заявок від утримувачів її облігацій, випущених в рамках іноземного або міжнародного права, до 22:00 23 березня 2012 р. за київським часом. Дедлайн для інвесторів, яким належать облігації, регульовані грецьким правом, закінчився о 22:00 8 березня за київським часом.

Нагадаємо, обмін держоблігацій Греції, що належать приватному сектору, є невід'ємною складовою частиною другої програми фінансування Греції з боку єврозони і МВФ обсягом 130 млрд євро. У разі провалу операції з приватними кредиторами Греція не змогла б отримати нові міжнародні кредити, що означало б неминучий дефолт.

24 лютого 2012 р. Греція направила офіційну пропозицію банкам, страховим і інвестиційним компаніям і роздрібним інвесторам, яким належить близько 206 млрд євро грецького боргу, обміняти старі облігації на нові з термінами обігу від 11 до 30 років і середньозваженою ставкою купону 3,65% (ставка наростатиме з первинних 2% до 4,3%).

Номінальна вартість облігацій при обміні буде скорочена на 53,5%, що дозволить Греції скоротити обсяг держборгу приблизно на 100 млрд євро. На кожних 100 євро старих паперів інвестори отримають нові облігації номіналом 31,5 євро плюс короткострокові папери Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) номіналом 15 євро (таким чином буде реалізовано скорочення основного боргу на 53,5%). Фактичні втрати інвесторів при обміні складуть більше 53,5%, а саме - 74%, виходячи з так званої чистої приведеної вартості (NPV).

Греція розраховувала досягти 90% добровільної участі інвесторів в обміні, щоб точно виконати операцію. Влада повідомляла, що якщо на операцію погодяться утримувачі 75-90% паперів, рішення буде ухвалено за підсумками консультацій з єврозоною і МВФ.