ua en ru

Греція може отримати фінансову допомогу частинами

Європейська влада поки не може прийти до рішення з питання виділення допомоги Греції. Засідання Єврогрупи, що почалося 8 липня, показало суперечності в підходах до рішення цього питання.

Європейська влада поки не може прийти до рішення з питання виділення допомоги Греції. Засідання Єврогрупи, що почалося 8 липня, показало суперечності в підходах до рішення цього питання. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

У Брюсселі в ці дні вирішується питання про виділення Греції чергового траншу фінансової допомоги у розмірі 8,1 млрд євро. Тертя між трійкою міжнародних кредиторів і Грецією загострилися в червні, коли стало ясно, що греки не встигають в стислі терміни провести структурні реформи.

Мова йде про продовження масштабних скорочень держвидатків і звільнень співробітників. Так, рішення закрити національну телекомпанію Греції минулого місяця викликало хвилю протестів. А до кінця року перед грецькою владою поставлено завдання звільнити в цілому 25 тис. держслужбовців.

Трійка кредиторів в особі Європейської комісії, ЄЦБ і МВФ поставила перед владою Греції ультиматум, заявивши, що "це завдання має бути вирішено за декілька днів".

Тим часом, Греції необхідні нові кредити, щоб провести виплати по наявних боргах.

На засіданні Єврогрупи міністри фінансів різних країн єврозони озвучили різні підходи до вирішення цієї проблеми.

Нинішній президент Єврогрупи, глава мінфіну Голландії Єрун Дейсселблум (на фото) зазначив, що допомога Греції може бути виділена декількома частинами. При цьому він додав, що в світлі ситуації в Португалії, де продовжується урядова криза, одним з ключових чинників для надання фінансової допомоги країнам є їхня політична стабільність.

Міністр фінансів Австрії Марія Фектер, у свою чергу, висловилася за виділення допомоги Греції в повному обсязі. Вона заявила, що вважає більш доцільним надати черговий транш допомоги в липні, ніж розбивати його на частини.

Згідно з інформацією агентства Bloomberg, більшість членів Єврогрупи все-таки вважають кращим варіант розділення пакету допомоги на декілька частин. Так, за попередньою інформацією, Греції нададуть нові позики на суму 2,5 млрд євро в липні, а частину коштів, що залишилася, виділять в жовтні цього року.

Нагадаємо, в кінці червня Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF) перерахував Греції кредит для фінансування бюджетних витрат (включаючи обслуговування державного боргу).