ua en ru

Греція заявляє про успіх на переговорах із приводу траншу у 8,1 млрд євро

Греція готується до гіршого, але вірить в успіх. Міністр фінансів країни Янніс Стурнарас розраховує, що угода з міжнародними кредиторами про розблокування чергового траншу допомоги буде досягнута до початку сьогоднішнього засідання Єврогрупи.

Греція готується до гіршого, але вірить в успіх. Міністр фінансів країни Янніс Стурнарас (на фото) розраховує, що угода з міжнародними кредиторами про розблокування чергового траншу допомоги буде досягнута до початку сьогоднішнього засідання Єврогрупи, передає "Росія 24".

Схвалення угоди на засіданні міністрів фінансів єврозони дозволить грекам отримати 8,1 млрд євро. Нагадаємо, що Афіни ще у 2010 р. втратили доступ на відкритий ринок і повністю знаходяться на зовнішньому фінансуванні. Тому гроші кредитори, швидше за все, виділять, щоправда, поставлять чергові жорсткі умови.

У цілому ж у Європі починається чергова серія проблем у країнах PIGS. Перші рядки заголовків газет знову заповнюють знайомі всім імена: Греція, Португалія.

Зазначимо, що для багатьох експертів це не є сюрпризом. Пропоновані міжнародними кредиторами заходи економії не здатні скоротити боргове навантаження, оскільки неминуче призводять до ще більш сильного уповільнення економіки, а в умовах падіння бюджетних доходів скорочувати дефіцит бюджету практично неможливо.

"Трійку", яка управляє всіма програмами економії у проблемних країнах, треба звільняти за повну некомпетентність, - вважає керуючий директор ITСM Group Андреас Кутрас. - Для порівняння: якщо економіст помиляється на 1-2%, значить, він поганий економіст, а якщо він помиляється на 10%, то він не поганий економіст, він просто некомпетентний економіст. Якщо подивитися на цифри за підсумками першого перегляду програми і на цифри 7-8 перегляду програми у Греції, то стане зрозуміло, що всі цифри повністю не відповідають реальності. Вони навіть близько не схожі. Наведу приклад: у Греції прогноз на стресовий сценарій розвитку подій передбачав безробіття на рівні 18%, а показник становить 27-28%. Це не просто маленька помилочка, це величезна помилка".

Нагадаємо, що для досягнення поставленої кредиторами мети Афінам, крім скорочення бюджетного дефіциту, необхідно виручити кошти від приватизації державних підприємств. Грекам необхідно залучити 1,8 млрд євро, на це залишається лише три місяці.

Як повідомлялося вчора, міжнародні кредитори і Греція досягли прогресу на переговорах про виділення фіндопомоги. Раніше, в ході переговорів про надання нового траншу, кредитори висунули владі балканської держави низку претензій. Зокрема, називався недостатній, на думку кредиторів, темп приватизації і структурних перетворень в економіці Греції.

Нагадаємо, наприкінці червня Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF) перерахував Греції кредит для фінансування бюджетних витрат (включаючи обслуговування державного боргу).