ua en ru

Греція досягла попередніх угод з "трійкою" кредиторів з ЄЦБ, ЄС і МВФ

Греція досягла попередніх угод з "трійкою" кредиторів з ЄС, ЄЦБ і МВФ. Про це сьогодні повідомив представник Міжнародного валютного фонду на переговорах з Афінами Пол Томсен, передає Reuters.

За його словами, сторони "домовилися про більшість подальших заходів" і остаточна угода послідує в найближчому майбутньому. Його слова отримали підтвердження з боку прем'єр-міністра Греції Антоніса Самараса. "Я впевнений, що ми робимо все можливе, щоб досягти угоди в найближчому майбутньому. Ми зможемо повернутися до економічного зростання", - сказав Самарас на зустрічі правоцентристських партій в Бухаресті. За повідомленням анонімного джерела в грецькому уряді, сторони погодили всі заходи, окрім реформ трудового законодавства.

На переговорах 17 жовтня сторони погодили розмір скорочення економіки Греції в 2013 р. на рівні 4,2% і заходи зі скорочення витрат на охорону здоров'я.

Перешкодою залишаються реформи трудового законодавства, де партнери правлячої партії "Нова демократія" - демократичні ліві і соціалісти ПАСОК виступають проти скорочення зарплат і компенсацій при звільненні.

Нагадаємо, що експерти "трійки" повинні оцінити прогрес Афін у виконанні структурних реформ на саміті ЄС 18-20 жовтня в Брюсселі. Експерти вважають, що доповідь буде містити критику недостатніх темпів перетворень, однак Греція все одно отримає необхідні їй 31,5 млрд євро до листопада цього року у зв'язку з побоюваннями Євросоюзу по ескалації боргової кризи.

Читайте також: Греція і "трійка" кредиторів призупинили переговори про заходи економії для обговорення реформ на ринку праці

Відзначимо, що з весни 2010 р. міжнародні кредитори, серед яких Євросоюз, Міжнародний валютний фонд і Європейський центральний банк, виділили Греції понад 240 млрд євро.