ua en ru

Греція і "трійка" кредиторів призупинили переговори про заходи економії для обговорення реформ на ринку праці

Міністр праці Греції і міжнародні кредитори у вівторок призупинили переговори про заходи економії, щоб обговорити зі своїми лідерами гостре питання про реформи ринку праці, що викликають заперечення коаліційних партнерів уряду, повідомляє Reuters.

Через кілька тижнів напруженого обговорення бюджетних скорочень на суму 11,5 мільярда євро (15 млрд дол.) в 2013-2014 роках переговори зіткнулися з новою перешкодою: питанням про скасування автоматичного підвищення зарплат і скорочення вихідної допомоги. Ці заходи, за словами кредиторів, необхідні, щоб підвищити конкурентоспроможність Греції.

"Трійка вимагає підкріпити рецесію і безробіття, яке стрибає", - сказав лідер невеликої Демократичної партії Фотіс Кувеліс після зборів партій, що входять в уряд прем'єр-міністра Антоніса Самараса.

Переговори про заходи економії, необхідні, щоб Греція могла отримати черговий транш із 130-мільярдної програми допомоги, яка тримає країну на плаву, часто затьмарюються напругою і розбіжностями з різних питань - від скорочення зарплат до реформ державного сектору.

Чиновники визнають, що сторони як і раніше не згодні з багатьох питань, але відмахуються від припущень про те, що переговори між міністром праці і так званої "трійкою" кредиторів - Єврокомісією, Європейським центробанком і Міжнародним валютним фондом - провалилися.

"Це не провал, - сказав представник міністерства праці раніше у вівторок. - У міру переговорів необхідно отримати консультацію прем'єр-міністра та інших політичних лідерів".

Після зустрічі лідерів переговори з трійкою поновилися. Глави делегацій очікують, що "підвішені" питання будуть вирішені.

"Ми просунулися вперед, - сказав глава місії МВФ Пол Томсен репортерам ввечері у вівторок. - Ми досягли угоди по більшості політичних проблем. Кілька тем, які залишилися, ми сподіваємося врегулювати незабаром".
Уряд Греції хоче отримати ще два роки для досягнення бюджетних цілей, щоб пом'якшити вплив заходів економії, і глава МВФ Крістін Лагард підтримала ідею про надання Греції додаткового часу.

Високопоставлений представник міністерства фінансів Греції сказав на умовах анонімності, що переговори Греції з "трійкою" вже йдуть з допущенням, що дворічна відстрочка буде надана.

"Питання про продовження вже обговорюється. Трійка працює, грунтуючись на цьому", - сказав він, додавши, що без продовження крайнього терміну на два роки Греції доведеться вживати заходів на суму 18 мільярдів євро.

Греція належить до числа країн, більше за інших постраждали від всесвітньої фінансової кризи. До теперішнього часу суверенний борг балканської країни перевищує 170% від її валового внутрішнього продукту (ВВП). 1 серпня парламентська коаліція у Греції повністю узгодила заходи економії в розмірі 11,5 млрд євро в 2013-2014 рр. Тим самим грецьке керівництво заявило про свій намір виконати вимоги "трійки" без будь-яких зустрічних умов.

Читайте також: Міністр фінансів Швеції: Греція покине єврозону протягом півроку