ua en ru

У Греції планується масовий протест проти компромісу щодо назви "Македонія"

У Греції планується масовий протест проти компромісу щодо назви "Македонія" Фото: протести в Греції (AltGreekNews twitter)

Організатори очікують до 1 мільйона учасників демонстрації

У Греції організатори пообіцяли провести масові демонстрації в Афінах 4 лютого 2018 року, щоб спонукати уряд не йти на компроміси в суперечці з сусідньою Македонією довкола її назви. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Як повідомив журналістам прес-секретар мітингу Міхаліс Патсікас, організатори очікують до 1 мільйона учасників демонстрації.

Цей протест в Афінах стане другою великою демонстрацією у грецькій столиці за останні тижні. 21 січня у грецьких Салоніках в акції протесту щодо назви збиралися десятки тисяч людей. Поліція повідомляла про 90 тисяч, організатори - до 400 тисяч учасників.

Організатори протестів в Афінах прогнозують, що кількість учасників демонстрації буде принаймні втричі більшою, ніж у Салоніках.

Як відомо, Греція втягнута в тривалу суперечку з її балканським сусідом за використання назви "Македонія". Суперечка виникла після того, як Македонія, що десятки років була частиною колишньої Югославії, отримала у 1991 році незалежність.

Греція стверджує, що ім’я сусідньої країни означає претензії до назви грецької провінції Македонія і хоче це змінити. Македонська влада заперечує звинувачення. Раніше лідери обох країн заявили про досягнуті успіхи у врегулюванні суперечки, вказавши на те, що будь-яка угода може включати назву "Македонія" з додатком "Верхня", "Нова" або "Північна".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Македонії може відбутися референдум про зміну назви країни.